28 Hari Kemudian rebooted

MELIHAT hasil yang sama seperti Mad Max: Fury Road, The Hollywood Reporter melaporkan bahawa Danny Boyle dan Alex Garland sekali lagi bergabung untuk 28 Years Later, susulan kepada filem 28 Days Later tahun 2002, sebuah filem zombi yang ikonik yang mengubah dunia filem seram.

Boyle mengarahkan filem pertama berdasarkan skrip Garland dan William Morris Endeavour, agensi yang mewakili kedua-dua pengarah filem, akan menjual filem tersebut kepada studio, penstrim dan pembeli lain yang berpotensi.

Walaupun filem asal telah diikuti dengan 28 Weeks Later pada tahun 2007, Boyle dan Garland tidak ada kaitan dengan filem tersebut dan 28 Years Later yang baru akan menjadi susulan terus kepada filem pertama yang dibintangi oleh Cillian Murphy, dengan para pengarah berharap untuk melancarkan trilogi baru.

Walaupun tidak jelas jika Murphy akan kembali dalam filem akan datang, pelakon tersebut telah secara terbuka berhasrat untuk bekerjasama dengan Boyle dan Garland sekali lagi untuk membuat susulan kepada 28 Days Later yang berumur 20 tahun.

Impak budaya filem tersebut tidak dapat disangkal. Tiba pada pertengahan milenium, 28 Days Later memberi nafas baru kepada subgenre seram zombi, yang telah kekal stagnan sejak zaman filem zombi George Romero.

Selepas hampir setengah abad zombi berjalan perlahan, filem tersebut melemparkan watak Murphy ke dalam London yang sunyi yang dirusak oleh zombi yang tidak perlahan bergerak tetapi berlari laju tanpa henti.

Filem tersebut juga pertama kali menunjukkan kejatuhan masyarakat dalam situasi kejatuhan negara. Setiap media yang melibatkan zombi sejak itu telah mengikuti templat yang ditetapkan oleh filem ikonik Boyle dan Garland.

Leave a Comment