Bapa Dragon Ball meninggal dunia

SATU daripada penulis buku komik Jepun yang paling terkenal dan berpengaruh sepanjang zaman baru-baru ini meninggal dunia. Akira Toriyama, pencipta Dragon Ball, meninggal pada 1 Mac pada usia 68 tahun akibat hematoma subdural akut.

Berita tersebut diketahui pada 8 Mac oleh laman web rasmi Dragon Ball dalam surat yang ditujukan kepada kreatif dan peminat di seluruh dunia.

“Berterima kasih kepada sokongan banyak orang di seluruh dunia, (Toriyama) dapat terus melakukan aktiviti kreatifnya selama lebih daripada 45 tahun,” kata sebahagian daripada surat tersebut.

“Kami berharap bahawa dunia penciptaan unik Akira Toriyama terus disukai oleh semua orang untuk jangka masa yang lama. Kami menginformasikan anda tentang berita sedih ini, dengan rasa terima kasih atas kebaikan anda semasa hidupnya.”

Karya Toriyama adalah meluas dan melintasi beberapa dekad yang lalu. Sesiapapun yang dilahir dalam 30 tahun terakhir, terutamanya pada tahun 90-an, pasti kenal atau membesar dengan pelbagai cerita Dragon Ball dan watak-watak berwarna oleh mangaka yang tercinta.

Reka bentuk uniknya yang berkongsi komposisi genetik yang sama boleh dilihat dalam permainan yang beliau terlibat seperti Dragon Quest dan Chrono Trigger.

Mula yang sederhana

Karier yang bermula pada akhir tahun 70-an, penulisan dan ilustrasi Toriyama menarik perhatian editor Weekly Shonen Jump. Mereka kemudiannya menerbitkan karya mula beliau, i>manga Wonder Island pada tahun 1978.

Dalam tempoh enam tahun, beliau menamakan dirinya dalam komuniti manga yang kecil, dan pada tahun 1984, nama penulis tersebut menjadi sensasi global, apabila Weekly Shonen Jump menerbitkan manga asal Dragon Ball.

Ceritanya memberi tumpuan kepada seorang ahli bela diri muda bernama Goku, ketika beliau melakukan perjalanan mencari tujuh bola naga, artifak ajaib yang apabila dikumpulkan dan diletakkan bersama-sama, akan memanggil naga yang boleh mengabulkan hajat.

Mengatakan bahawa ia adalah kejayaan mungkin adalah satu penemuan, kerana Dragon Ball adalah fenomena. Manga tersebut kemudian menjadi sensasi global apabila diadaptasikan menjadi siri anime yang sama dua tahun kemudian.

Selamanya berkembang

Selepas siri Dragon Ball tamat pada tahun 1989, ia kemudiannya diikuti dengan adaptasi aruhan sekuel Toriyama yang dipanggil Dragon Ball Z. Sepanjang tayangannya dari tahun 1989 hingga 1996, Dragon Ball Z menjadi nama harian dan ia ada di mana-mana, melebihi 81 negara di mana versi penyulihan anime tersebut disiarkan.

Cerita melalui manga dan anime memberi tumpuan kepada seorang Goku yang lebih tua dengan anak-anak, bertempur dengan pelbagai penjahat yang bertekad untuk menghancurkan planet dan alam semesta.

Monolog dramatik, pertarungan melibatkan letupan, kematian, kebangkitan, letupan dan seni bela diri dalam Dragon Ball Z menjadi sesuatu yang ramai kanak-kanak dan remaja nantikan apabila episodnya disiarkan biasanya pada pagi Ahad di seluruh dunia sepanjang tahun 90-an. Bagi ramai, penulisan Toriyama tentang Goku dan rakan-rakannya yang mempunyai daya tahan yang teguh walaupun dalam keadaan kekalahan menjadi sumber inspirasi, selalu menjadikan mereka terus menonton.

Tiada yang dapat membantah bahawa Dragon Ball Z adalah faktor utama yang menyebabkan ledakan populariti medium anime di luar Jepun, terutamanya di negara Barat. Toriyama kerap kembali kepada Dragon Ball, terutamanya dalam dekad terakhir, sewaktu beliau terus memperluas alam khayalan melalui adaptasi manga dan anime.

Walaupun menjelang kematiannya, beliau masih terus bekerja. Projek yang akan datang termasuk adaptasi anime manga Sand Land yang akan ditayangkan di Disney+ Hotstar bulan ini, bersama dengan Dragon Ball Daima yang sedang dalam pembangunan, bab baru dalam siri tersebut.

Leave a Comment