Billie Eilish Bermimpi Memenangi Oscar Kedua

PENYANYI DAN PENYANYI LAGU Amerika Billie Eilish mendedahkan bahawa dia “mengalami mimpi buruk” tentang memenangi Oscar kedua beliau apabila beliau dan abangnya, Finneas, memenangi trofi terbaru mereka di Anugerah Akademi pada 10 Mac yang lepas.

Duo berbakat itu memenangi anugerah untuk Lagu Asal Terbaik untuk Apa Saya Dicipta Untuk?, sumbangan mereka kepada sountrack filem Greta Gerwig, Barbie.

Kemenangan ini datang selepas musisi bersaudara itu memenangi Oscar pertama mereka pada tahun 2022 untuk tema Bond mereka Tiada Masa Untuk Mati.

“Saya bermimpi buruk tentang ini tadi malam,” Eilish mula sebelum memberhentikan diri dan nampaknya memikir semula berkongsi lebih banyak butiran pengalaman itu.

“Terima kasih banyak kepada Akademi. Saya tidak menjangkakan ini akan berlaku. Saya tidak menjangkakan. Saya berasa sangat bertuah dan dihormati.”

Beliau terus mengucapkan terima kasih kepada Gerwig, menyatakan kasih sayangnya kepadanya dan ‘bersyukur atas ini dan filem ini serta bagaimana filem itu menjadikan dirinya berasa’. “Ini adalah untuk semua orang yang terkesan oleh filem dan betapa hebatnya ia,” kata bintang multi-platinum itu.

Kategori Lagu Asal Terbaik menandakan satu-satunya anugerah yang dimenangi oleh Barbie Gerwig pada malam itu. Sementara itu, Ken Saja Saya Ryan Gosling juga merupakan pesaing dalam kategori tersebut, dan pelakon itu memberikan persembahan langsung lagu tersebut pada awwal malam itu, bersama Mark Ronson dan gitaris Guns N’ Roses Slash.

Pengacara Jimmy Kimmel memulakan Oscar 2024 dengan menyentuh tentang ketiadaan Akademi terhadap Gerwig dan Margot Robbie untuk sumbangan mereka kepada Barbie. Apabila penonton memberi tepukan tangan atas kata-katanya, beliau menyahut dengan humor, berkata: “Kamu adalah yang tidak memilihnya!”

Leave a Comment