Bolehkah Lasso menjadi hit?

DIKENALI kerana gaya muziknya yang etereal dan alternatif, Lana Del Ray telah menggemparkan industri muzik dengan pengumuman mengejutkan bahawa beliau akan menceburi genre country.

Mendedahkan rancangannya di acara Billboard dan NMPA Songwriter Awards baru-baru ini di Los Angeles, Del Rey memperkenalkan album akan datangnya Lasso sebagai usahanya pertama dalam dunia muzik country.

Berkolaborasi dengan pengeluar-pengeluar terkemuka Jack Antonoff dan Luke Laird, Del Rey menyuarakan kegembiraannya terhadap arah muzikal baru ini, merujuk kepada tren yang semakin menonjol dalam industri muzik menuju ke bunyi country.

Walaupun kagum dengan pengaruh Antonoff, persoalan penting yang menjelma: adakah beliau berjaya dalam wilayah yang tidak dikenalinya ini?

Dijadualkan untuk keluaran pada bulan September, Lasso telah menimbulkan kebimbangan yang besar apabila peminat dan kritikus sama-sama merungut samada ia akan meniru kejayaan mencipta carta dari kerja-kerja terdahulunya.

Walaupun membanggakan rekod diskografinya, termasuk album studio ke-10 yang diakui Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd, yang memperoleh beberapa pencalonan Grammy, termasuk Album of the Year, peralihan ke muzik country membawa cabaran unik.

Kemampuan Del Rey untuk mengalih gaya tandatangannya ke dalam nuansa melodi country pasti akan diteliti oleh penonton di seluruh dunia.

Penampilan festival Del Rey yang dirancang bagi musim panas ini, termasuk Reading and Leeds, Primavera Sound, Hangout Festival dan Coachella, menawarkan platform bagi beliau untuk mempamerkan bunyi baru yang ditemuinya.

Persembahan ini adalah saat penting bagi Del Rey untuk memikat penonton dan mengukuhkan kedudukannya dalam landskap yang kompetitif dalam muzik country.

Sementara kebimbangan terus menumpuk, industri muzik dengan tidak sabar menanti pengeksplorasian Lasso dan persembahan langsung Del Rey.

Semua mata tertumpu kepada sama ada penyanyi ikonik ini akan berjaya mencipta satu-nishe dalam dunia muzik country yang dinamik dan multifaset.

Dengan bakatnya, kreativitinya dan ketekunan yang tidak berbelah bagi, pencapaian Del Rey dalam muzik country menjanjikan perjalanan yang memukau, mempamerkan kebolehannya sebagai seorang artis dan berkemungkinan mengubah sempadan genre muzikal.

Leave a Comment