Capcom Merendahkan Kaki Kedalam Permainan Berharga $70

MENGAMBIL IKUTAN daripada kenyataan yang dibuat oleh presiden Capcom, Haruhiro Tsujimoto pada bulan September lalu, di mana beliau percaya harga permainan perlu mempunyai harga yang lebih tinggi, syarikat itu kini sedang mempertimbangkan secara serius untuk mengubah harga perisian mereka.

Ini telah didedahkan dalam pendapatan terkini Capcom yang baru diterbitkan dan strategi ini dijangka bermula dengan pelancaran Dragon’s Dogma 2 bulan depan.

Dragon’s Dogma 2 akan dikenakan harga US$69.99 (RM335). Kos pembangunan dalam industri semakin meningkat, dan kami sedang mempertimbangkan semula harga sebagai salah satu pilihan,” kata Capcom. “Pada akhirnya, kami bercadang untuk mengambil pendekatan yang berfikir secara teliti dalam menentukan harga permainan kami sambil menyemak maklum balas pengguna.”

Pandangan baru syarikat ini dijangkakan atas beberapa sebab. Seperti yang telah dinyatakan sebelum ini, Tsujimoto telah mengulangi kenyataan ini dengan komen beliau kepada Nikkei tahun lalu, berkata: “Terdapat juga keperluan untuk menaikkan gaji. Mengambil kira fakta bahawa gaji sedang meningkat dalam industri secara keseluruhan, saya fikir menaikkan harga unit adalah pilihan yang sihat untuk perniagaan.”

Selain itu, Capcom telah tertinggal dalam menaikkan harga permainan video berbanding dengan syarikat lain. Sebelum ini, Ubisoft juga lewat menyertai dengan menerbitkan Avatar: Frontiers of Pandora pada bulan Disember lalu.

Ini merupakan permainan pertama Ubisoft yang berharga US$70. Penerbit yang lebih besar seperti Sony, Activision, Nintendo dan Microsoft sudah mula menaikkan harga permainan generasi semasa mereka menjelang akhir 2020.

Leave a Comment