Chalamet Terbuka kepada Filem-Film Kain Berseluar dan Spandex

DUA tahun lalu, Timothee Chalamet diberi nasihat kerjaya bijak oleh rakan sekerjayanya dalam filem Don’t Look Up, Leonardo DiCaprio, iaitu “tidak guna dadah yang keras dan tidak berlakon dalam filem superhero”.

Dalam tahun-tahun berikutnya, Chalamet nampaknya mengikut nasihat tersebut, tetapi dalam satu temubual baru-baru ini dengan The New York Times, pelakon itu mendedahkan bahawa dia masih terbuka untuk berlakon dalam filem superhero.

“Nah, Leo berkata kepada saya: ‘Tidak berlakon dalam filem superhero, tidak menggunakan dadah yang keras.’ Saya fikir itu sangat baik,” kata Chalamet.

“Saya mematuhi kedua-duanya. Tetapi filem yang membuat saya mahu berlakon adalah filem superhero, The Dark Knight. Jika skripnya hebat, jika pengarahnya hebat, saya perlu mempertimbangkannya.”

Menerima anugerah pelakon terbaik untuk Call Me by Your Name di New York Film Critics Circle Awards pada tahun 2018, Chalamet bercakap tentang bagaimana filem superhero terkenal Christopher Nolan telah mengubah hidupnya.

“Ketika saya berusia 12 tahun, selepas menghadiri salah satu persembahan balet adik-adik perempuan saya, saya merayu kepada ibu dan nenek saya untuk menonton The Dark Knight bersama saya.

“Kami pergi ke AMC Empire 25 di Times Square untuk tayangan jam 7.30 malam. Saya meninggalkan teater itu sebagai seorang lelaki yang berubah dan saya serius tentang itu. Persembahan Heath Ledger dalam filem itu begitu kuat dan mempengaruhi saya, dan ia menumbuhkan minat saya dalam berlakon.” kata Chalamet.

Bagi seorang pelakon muda yang sangat diminati seperti Chalamet, agak jarang baginya tidak terikat dengan filem buku komik, terutamanya kerana rakan sekerjanya dalam filem mendatang Dune: Part Two semuanya sedang atau pernah terikat dengan projek yang melibatkan superhero.

Leave a Comment