Dawai menjadi per ke dalam huruf besar

Disebabkan oleh kejantanannya yang jelas dan agresif, yang banyak berlaku dalam muzik metal, terutamanya dengan para pemuziknya, kadang-kadang sukar untuk dipercayai bahawa kebanyakan daripada mereka sebenarnya lebih tenang dan lembut dalam kehidupan sebenar.

Bagi bekas pemain gitar utama Anthrax, Dan Spitz, fakta lebih aneh daripada cerita fiksyen. Bermain dengan kumpulan thrash metal itu semasa tahun-tahun bentukannya sehingga kumpulan itu menjadi sebahagian daripada “Big Four” subgenre – tiga lagi adalah Megadeth, Metallica dan Slayer – Spitz secara mendadak meninggalkan band untuk mengejar kerjaya sebagai tukang jam.

Dalam sesi temu bual baru dengan Hodinkee, Spitz bercakap tentang kegemarannya terhadap pembuatan jam tangan dan meninggalkan band untuk mengejar minatnya dalam memain-mainkan jam.

Pemain gitar itu menggambarkan betapa kasih kepada jam tangan seolah-olah genetik, kerana datuknya memiliki sebuah kedai perhiasan antik yang besar yang menjual barang antik dan jam tangan mewah.

“Pada usia lapan tahun, saya duduk dengan beliau dan kami sedang memecahkan jam Patek Philippe. Saya berpeluang pergi ke kedai datuk saya dan memecahkan barang-barang yang sebenarnya seharusnya bukan di situ. Kemahiran mekanikal saya bermula pada usia yang sangat muda.”

Pada satu titik, Spitz menyertai Bulova School of Watchmaking dengan matlamat untuk menguasai jam tangan yang rumit, termasuk kronograf.

“Proses pembelajaran di sana sangat unik; pada dasarnya, terpulang kepada anda untuk mengejar pelajar paling cepat dalam kelas.” Spitz menyamakan mindset yang dihasilkan dari pembelajaran pembuatan jam tangan dengan merakam album.

“Anda akan berada dalam mod tentera dan tidak melakukan apa-apa selain daripada membuat.” Walaupun menjadi seorang tukang jam berketurunan, Spitz memberitahu Hodinkee bahawa beliau bukan seorang kolektor kecuali jam Patek lamanya atas sebab sentimental, kerana mengambil masa lima hingga tujuh tahun untuk mengembalikannya.

Spitz juga memberikan anekdot mengenai bagaimana tukang jam Switzerland menjalankan kerja halus mereka dalam memperbaiki jam sambil mendengar muzik heavy metal.

“Cubaan Dave Mustaine untuk membuat saya kembali ke muzik menyebabkan berakhirnya pengasingan saya seorang tukang jam. Saya melihat ke bawah dan melihat seorang tukang jam lain yang bekerja pada jam yang gila, jelas juga mendayung kepala.

“Saya berjalan ke arahnya dan melihat bahawa dia sedang meniup band Slayer. Dia sedang bekerja pada fly-back berganda, jam loncatan, chrono, kalendar kekal, fasa bulan, tourbillon dan dia meniup band Slayer.”

Sila baca temu bual penuh di laman web Hodinkee.

Leave a Comment