Drama, Skandal, dan Kontroversi

IT merupakan satu lompatan besar ke hadapan. Kemajuan teknologi pada pertukaran abad ini telah memberi manfaat kepada industri permainan kerana visual menjadi lebih menakjubkan dan pembangun telah dapat membuat alur cerita yang lebih rumit dan terperinci untuk menarik peminat.

Walaupun lompatan ini membolehkan pembuat, pembangun dan penerbit mendorong batas, beberapa keputusan tidak disenangi oleh para pemain, dengan beberapa keputusan industri masih mempengaruhi hari ini dengan perbalahan tentang mereka di forum permainan.

Di sini adalah contoh beberapa momen kontroversi paling menonjol dalam sejarah permainan sukan pada suku abad yang lepas.

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

Diterbitkan pada tahun 2001, Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (MGS2) merupakan tindak balas kepada kejayaan besar Metal Gear Solid pada tahun 1998.

Sebagai susulan kepada permainan yang dianggap oleh ramai sebagai “nenek moyang permainan tindakan pengintai moden”, peminat sangat menanti-nantikan MGS2 untuk meneruskan cerita pahlawan utama permainan sebelumnya, Solid Snake yang berubah suara.

Snake, seorang askar super legenda, banyak menjadi tumpuan dalam bahan promosi permainan sebelum pelancaran dan ada di pada pembungkusan permainan.

Apabila permainan akhirnya dilancarkan, pemain akhirnya dapat bermain sebagai Snake selama dua jam penuh semasa prolog. Kemudian, Konami dan pencipta siri Hideo Kojima menumpukan fokus permainan kepada protagonis baru yang mengejutkan.

Bukannya bermain sisa permainan yang lebih daripada 12 jam sebagai Snake, pemain mendapati diri mereka mengawal askar lelaki panjang, berambut pirang, pucat, dan kurus bernama Raiden. Tidak perlu dikatakan, kontroversi pada masa itu adalah hebat.

Mass Effect 3

Permainan yang dijadual untuk menutup babak satu daripada cerita fiksyen sains terbesar dalam format permainan video, Mass Effect 3, dilancarkan dengan pujian kritis.

Pada pelancaran, pemain mendapati permainan telah menambah baik segala sesuatu daripada permainan sebelumnya dan dijadual untuk berakhir dengan dramatik.

Kemudian mereka mencapai akhiran dan sedar tiada rezeki akhiran permainan. Permainan berakhir dengan cliffhanger dan tiada penyelesaian. Pilihan peribadi mereka yang membawa kepada saat itu, yang merupakan sesuatu yang siri banggakan, membawa kepada kesimpulan yang sama.

Hingga hari ini, satu dekad kemudian, penamat Mass Effect 3 adalah satu yang dibenci dan diejek melalui meme internet.

Diablo III

Diablo III menghadapi isu awal pelayan, menghalang akses kepada permainan yang hanya boleh dimainkan secara dalam talian. Kontroversi utamanya timbul sebulan kemudian dengan pengenalan “rumah lelong”, di mana pemain boleh membeli dan menjual barang-barang dalam permainan.

Atas sistem rampasan yang cacat, kemajuan ke tahap kesukaran yang lebih tinggi memerlukan penggunaan rumah lelong, mencipta ketidakseimbangan masalah antara emas dalam permainan dan transaksi wang sebenar.

Sistem ini, yang ditanda oleh harga yang tinggi, menerima kritikan yang besar, membawa kepada penghapusan pada tahun 2014 selepas beberapa tahun kecaman.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Pencipta siri Kojima bukan orang baru dalam bidang kontroversi apabila menjalankan visi besarnya dalam permainan yang dia cipta.

Hampir setiap permainan moden beliau mempunyai beberapa tahap kontroversi disebabkan kreativiti yang diambil olehnya dan Metal Gear Solid V (MGSV) mempunyai beberapa.

Dalam beberapa bulan sebelum pelancaran permainan, Kojima mendedahkan bahawa David Hayter, pelakon suara bahasa Inggeris untuk watak utama permainan, Big Boss, tidak akan kembali untuk memberikan suara watak.

Kerana Hayter telah memberikan suara watak-watak Solid Snake dan Big Boss untuk beberapa permainan selama lebih dari satu dekad, ini tidak berjalan dengan baik, dengan peminat yang biasa dengan nada ultra-macho Hayter.

Seperti tidak cukup, Kojima memperkenalkan watak baru – askar super perempuan bisu yang dikenali sebagai, tunggu dulu… Quiet.

Apabila dia mendedahkan, kontroversi segera timbul, kerana watak tersebut separuh bogel, pada dasarnya memakai bikini, di tempat terik dan panas Afghanistan.

Dalam pembelaannya, Kojima menitahkan bahawa mereka yang mengkritik keputusan akan “malu dengan perkataan dan perbuatan mereka” setelah mereka mengetahui sebab di sebalik pendedahan watak tersebut, yang pada akhirnya ternyata tidak masuk akal.

Final Fantasy VII Remake

Walaupun penambahbaikan versi 1997 telah diterima dengan baik, seperti Mass Effect 3, kritikan dilemparkan ke aksinya terakhir

Berbagai 90% daripada Final Fantasy VII Remake mengikuti cerita permainan asal, klimaksnya menyaksikan perubahan yang radikal, seperti bagaimana penjahat siri Sephiroth muncul lebih awal sebagai pertarungan bos akhir dan bagaimana kehadirannya membawa kepada pengenalan Whispers, entiti kosmik yang kelihatan untuk membimbing cerita agar tetap benar kepada yang asal.

Klimaks remake sepatutnya menjadi kacau dan peminat tidak suka dengannya.

The Last of Us 2

Sequel kepada The Last of Us 2013, permainan ini mempunyai banyak taruhan dan sebelum pelancarannya, The Last of Us 2 Naughty Dog menjadi perhatian kepada ketoksikan. Selepas digodam, beberapa butir permainan tersebar di internet.

Peminat dan mereka yang mengikuti berita permainan mendapati bahawa Joel, watak utama dari permainan pertama yang telah menjadi ikon popular bapa di dalam permainan, akan mati di tangan watak baru bernama Abby dalam sekuel.

Sebagai bahan api tambahan, penyebar maklumat palsu tersebut mendakwa bahawa karakter Abby adalah seorang transseksual. Ini, tentulah, palsu, tetapi berita bocoran menyebabkan begitu banyak negativiti yang menyebabkan pengeluaran permainan dan terus berlanjutan hingga hari ini.

Sebagai contoh, model yang memberikan wajahnya kepada Abby dan pelakon wanita yang memberi suara watak itu telah diganggu selama beberapa bulan dan malah menerima ancaman bunuh.

Leave a Comment