Dua Pembaharuan FF7 Masih Eksklusif Untuk Sony

BUAT mereka yang mengekalkan nafas mereka menanti pengumuman bahawa Square Enix akan melancarkan dua pembaharuan Final Fantasy 7 pada konsol bukan-PlayStation, terdapat berita buruk.

Final Fantasy 7 Remake dan Rebirth akan kekal eksklusif kepada PlayStation, dan ini mungkin akan berterusan ke permainan ketiga dalam trilogi pembaharuan apabila ia akhirnya dilancarkan.

Ini telah disahkan oleh ketua inisiatif strategik dan pihak ketiga Sony Interactive Entertainment, Christian Svensson.

Menurut bos PlayStation, Sony dan Square bersetuju untuk membuat trilogi pembaharuan Final Fantasy 7 eksklusif kepada konsol apabila pembangunan projek dimulakan.

Svensson menambah bahawa memberi tumpuan kepada kandungan pihak ketiga adalah “tertanam dalam DNA (PlayStation) hingga hari ini” dan berkaitan dengan “bagaimana kami bekerjasama dalam Final Fantasy VII Rebirth.”

“Final Fantasy sentiasa menjadi salah satu tiang utama francais di konsol PlayStation. (Square Enix adalah) salah satu yang terbaik dalam industri untuk mencecah harapan tinggi peminat mereka dan menunjukkan apa yang boleh dilakukan dengan perkakasan PlayStation,” katanya.

Di pihak Square Enix, pengeluar Rebirth Yoshinori Kitase memberitahu media bahawa pasukan di belakang dua pembaharuan tersebut terpaksa mengubah cara permainan dibangunkan dan visi kolektif mereka jika projek dibina dengan konsol lain dalam fikiran.

“Kalau (Rebirth) bukan terdapat pada satu platform, peta dunia tidak akan lancar, dan reka bentuk permainan mungkin perlu mundar mandir secara signifikan,” kata Kitase.

Leave a Comment