Eidos-Montreal Meletakkan Deus Ex Tidur

DISEMAK tanpa diumumkan atau diberi tajuk, permainan Deus Ex yang sedang dalam pembangunan nampaknya sudah mati dalam air pada Selasa lalu.

Sebagai sebahagian daripada inisiatif berterusan untuk memotong kos, Bloomberg telah melaporkan bahawa syarikat permainan Sweden, Embracer Group AB telah membatalkan permainan tersebut.

Permainan yang tidak bertajuk oleh pembangun Eidos-Montreal telah berada dalam pembangunan selama dua tahun, dengan projek tersebut dijangka akan memasuki pengeluaran rasmi tahun ini.

Mengikut laporan Bloomberg, pembangun tersebut telah mengeluarkan kenyataan di X (dulu dikenali sebagai Twitter) bahawa 97 ahli stafnya dari pembangunan, pentadbiran, dan sokongan telah dipecat disebabkan oleh “konteks ekonomi global, cabaran industri, dan restrukturisasi Embracer Group”.

“Semasa kami menavigasi masa yang sukar ini, kesejahteraan pasukan kami adalah keutamaan kami,” tulis Eidos-Montreal.

Dalam senarai Embracer Group, pembangun tersebut adalah sebahagian daripada koleksi besar studio-studio syarikat yang telah dibeli semasa zaman pandemik.

Selain Eidos-Montreal, studio-studio lain termasuk Gearbox, Aspyr Media, Crystal Dynamics dan Square Enix Montreal, di antara banyak lagi. Selepas pengambilalihan dan kejayaan awal, Embracer Group mengalami peningkatan pesat.

Selepas perjanjian rakan kongsi bernilai US$2 bilion (RM9.46 bilion) gagal pada pertengahan 2023, syarikat itu terpaksa mula melaksanakan langkah-langkah memotong kos, termasuk menutup pelbagai studio yang baru dibelinya dan memecat staf dari setiap studio.

Leave a Comment