Fortnite Akan Kembali ke Pengguna iOS Nanti Tahun Ini

Pada tahun 2020, Apple telah mengeluarkan permainan survival yang sangat popular iaitu Fortnite daripada kedai digitalnya selepas pembangun Epic Games mencuba untuk menjadikannya lebih murah bagi pemain untuk membeli barangan dalam permainan.

Tindakan ini oleh Epic Games akan mengurangkan jumlah keuntungan yang akan didapati oleh raksasa teknologi – Apple dan Google – daripada pembelian dalam permainan. Tindak balas daripada Apple adalah dengan menindas dan Epic Games memberi respons dengan saman.

Maju cepat empat tahun, Fortnite dijangka kembali ke peranti Apple kerana Akta Pasaran Digital baru Kesatuan Eropah (DMA).

“Pernah ingat Fortnite pada iOS? Bagaimana jika kita bawa kembali?” tweet akaun rasmi permainan X (dahulunya Twitter) pada 26 Jan.

Antara perkara lain, DMA telah memaksa Apple untuk membenarkan kedai-kedai aplikasi pihak ketiga pada peranti iOS. Undang-undang ini juga memaksa Apple untuk membenarkan pengguna untuk “sideload” aplikasi mereka sendiri terus pada peranti iOS.

Sebelum ini, hanya pengguna Android yang boleh melakukan ini. Berikutan DMA dan Apple mengubah ekosistemnya untuk mematuhi garis panduan EU, Epic Games kini akan dapat memperkenalkan aplikasi Epic Games Store mereka di Apple Store, membenarkan pengguna di EU untuk memuat turun Fortnite melalui kedai milik pembangun.

Walaupun begitu, ianya masih merupakan pertempuran yang sukar bagi Epic Games dan syarikat lain, seperti Spotify, yang telah mengkritik kadar komisen Apple, untuk menjadikan produk mereka tersedia di platform Apple.

Ketua Eksekutif Epic Games, Tim Sweeney, menyatakan secara berkesan dalam kenyataan di X beberapa jam sebelum pengumuman Fortnite. Beliau menekankan tawaran Apple, menyatakan bahawa Apple boleh membenarkan kedai-kedai untuk bersaing dengan App Store mereka secara pilih-pilih.

Sebagai contoh, mereka boleh menghalang Epic daripada memperkenalkan Epic Games Store dan mengedarkan Fortnite melaluinya, bersama dengan potensi untuk menghalang Microsoft, Valve, Good Old Games atau peserta baru.

Sweeney menyimpulkan kenyataan tersebut dengan menyatakan keperluan untuk waktu untuk memahami kedua-dua aspek yang tersurat dan tersirat dari situasi baru ini.

Leave a Comment