Foster, Portman menyatukan pengalaman bersama dalam kes yang betul

TERKENAL kerana penampilan lakonannya dalam León: The Professional pada usia 11 tahun, Natalie Portman memberitahu podcast Smartless baru-baru ini bahawa Jodie Foster pernah menghubunginya selepas mendengar ucapan Portman tentang dijadikan objek seksual sebagai pelakon muda.

“Saya memberi ucapan di Women’s March tentang dijadikan objek seksual sebagai pelakon muda, dan dia menghubungi saya selepas itu, dan kita berbual dan ia sungguh mengagumkan,” kata Portman. “Dia masih menjadi contoh teladan bagi saya.”

Seperti Portman, terobosan dalam lakonan Foster datang pada usia muda ketika dia dilantik dalam Taxi Driver arahan Martin Scorsese pada usia 12 tahun.

Selepas penampilannya yang diiktiraf kritikal sebagai pekerja seks kanak-kanak dalam filem 1976 itu, Foster dicalonkan untuk Anugerah Akademi bagi Pelakon Pembantu Wanita Terbaik.

Portman menyatakan bahawa dia belajar pada usia muda untuk menonjolkan imej luar yang tegar di lokasi penggambaran untuk mengelakkan dijadikan objek seksual oleh predator yang berpotensi.

“Jenis projeksi keseriusan itu melindungi saya dengan caranya sendiri,” tegas Portman.

“Kerana saya rasa ia hampir seperti isyarat amaran bahawa, ‘Oh, jangan lakukan apa-apa kepada dia.’ Bukan bahawa sesiapa pun pernah, tahu, memerlukan itu atau meminta itu. Tetapi saya rasa itu cara saya yang tidak sedar melakukannya.”

Portman menambah bahawa ibunya “sentiasa bersama saya dan memastikan bahawa tiada sesiapa berdekatan dengan saya” semasa bekerja sebagai pelakon kanak-kanak.

Pelakon itu terpaksa menghadapi realiti ketenarannya dalam León: The Professional tahun lepas selepas dakwaan serangan seksual dilemparkan kepada pengarah filem itu, Luc Besson.

“Ini adalah filem yang masih digemari, dan orang datang kepada saya mengenainya lebih daripada hampir apa-apa yang pernah saya buat,” kata Portman kepada The Hollywood Reporter.

“Dan filem itu memberi saya kerjaya saya, tetapi ia pasti – apabila anda menontonnya sekarang – mempunyai beberapa aspek yang agak mencemaskan, untuk katakan sekurang-kurangnya. Jadi, ya, ia rumit bagi saya.”

Leave a Comment