Gemparkan Keffiyeh

Pelajari lebih lanjut tentang pakaian ikonik dari Timur Tengah yang membawa gaya gerila kepada orang ramai

Dalam keadaan gersang Timur Tengah, keffiyeh, juga dikenali sebagai shemagh dan hatta, sering dipakai dengan corak, warna, dan jenis kain yang berbeza sebagai penutup kepala.

Dengan tradisi dan warisan lebih dari satu abad, tudung ini telah berkembang dari asal-usulnya sebagai bentuk pakaian perlindungan terhadap iklim gurun menjadi sehelai pakaian fesyen dan symbolic, terutamanya dengan keffiyeh Palestin.

Versi Palestin lebih ikonik berbanding penutup kepala standard dari bahagian Timur Tengah yang lain, yang stereotipnya dipakai oleh lelaki kaya Arab Saudi. Bagi versi Palestin, tudung mereka mempunyai corak hitam-putih yang khas dan dipakai oleh semua orang.

Bukan setiap tudung dengan dua warna itu boleh dianggap sebagai keffiyeh Palestin “rasmi” juga. Tudung-tudung perlu mempunyai tiga ikon simbolik yang ditenun ke dalam tenunan asal Palestin. Ini termasuk daun zaitun (sering keliru dengan sayap burung) yang melambangkan kepentingan buah tersebut di Palestin.

Garis hitam yang berani melambangkan laluan perdagangan dan corak bersih yang menduduki sebahagian besar permukaan tudung adalah lambang kaitan negara itu dengan laut.

Dalam 70 tahun terakhir, keffiyeh telah melihat peningkatan populariti yang pesat sebagai sehelai pakaian yang popular.

Seperti tangan yang terkepal atau tiga anak panah, keffiyeh juga adalah simbol domestik dan antarabangsa tahanan, terikat secara intrinsik dengan kesusahan rakyat Palestin dan solidariti dengannya.

Untuk menyambut peringkat Ramadan menjelang Aidilfitri, theSun telah menyusun lima cara paling popular keffiyeh dipakai jika anda memilih untuk mendapatkannya semasa bulan suci itu.

Kepelbagaian kegunaan

Keffiyeh boleh dipakai dalam pelbagai cara dan hampir selalu sesuai dengan semua pakaian dari mana-mana bahagian dunia.

Selendang leher klasik

Cara paling biasa pengguna cenderung memakai tudung itu adalah dengan longgar memakainya di sekeliling leher dan dada. Memandangkan cuaca Malaysia dan bagaimana negara ini tidak gersang seperti Timur Tengah, gaya ini adalah yang terbaik. Ia boleh dipasang di sekeliling leher dengan mudah dan tidak ketat atau sesak dalam kelembapan dan cuaca kami.

Cara:

➤ Lipat kain menjadi segi tiga dan letakkan segi tiga itu di tengah di hadapan dada.

➤ Untuk memberi kebebasan kepada leher anda, sedikit tarik kawasan di bawah dagu/leher/garis rahang agar keffiyeh itu kemas tetapi tidak ketat. Di belakang leher, buat simpulan longgar, lembut.

Akhir sekali, bawa dua hujung yang bersilang ke depan, biarkan lilitan gantung di atas dada anda.

Penyelendang bahu dalam bentuk V

Keffiyeh jarang dipakai dengan cara ini, tetapi ia yang paling mencolok. Dari segi visual, ia serupa dengan gaya di atas, tetapi penekanan diberikan untuk membuatnya kelihatan lebih besar. Gaya ini sesuai dengan mereka yang mempunyai bahu yang luas.

Cara:

➤ Lipat kain menjadi segi tiga, kemudian lekapkan di atas bahu, memastikan segi tiga itu terbentang di atas dada.

➤ Hujung ini diikat di belakang leher.

Pelikat

Sekilas pandang pada pelbagai gaya baju Melayu, terutamanya yang dipakai semasa Hari Raya, menunjukkan kekurangan kolar pada kebanyakan rekaan. Dengan kata lain, leher terdedah. Inilah di mana memakai keffiyeh dalam gaya pelikat akan bagus.

Serupa dengan penyelendang bahu di atas tetapi dengan langkah yang kurang, penyelendang pelikat berfungsi dengan menutup bahu dan leher dengan cara yang lebih longgar, sambil membiarkan butiran dan warna keffiyeh kelihatan sebaik sahaja.

Cara:

➤ Lipat kain menjadi segi tiga dan letakkan di atas bahu anda.

➤ Pastikan hujung yang dilipat berada di belakang leher anda, dan ketepikan segi tiga itu ke atas salah satu bahu anda. Sebelah mana pun tidak mengapa, tetapi pilih sisi yang anda rasa paling cantik dari.

➤ Pandangan yang ideal adalah seseorang harus mempunyai hujung segi tiga yang panjang menutup satu sisi bahu, manakala sisi yang lain mempunyai hujung yang lebih pendek dari keffiyeh sedikit meliputi bahunya.

Bandana Keffiyeh

Disebabkan dimensi keffiyeh, ia sesuai sebagai bandana terutamanya dalam cuaca sejuk atau persekitaran berdebu. Memandangkan fabrik ini lebih ringan daripada shemagh, keffiyeh yang dipakai begini kurang sesak kerana ia mempunyai insulasi yang lebih baik dan separuh muka/kepala terdedah.

Cara:

➤ Lipat keffiyeh menjadi segi tiga dan letakkan di atas muka anda.

➤ Ikat kedua-dua hujung di belakang leher anda dengan kemas agar bandana itu kekal kukuh di tempatnya. Sesuaikan simpulan dan panjang kedua-dua hujung mengikut keperluan agar pernafasan tidak terbatas.

Scarf Mudah

Seperti yang dinyatakan, keffiyeh juga boleh dipakai sebagai scarf yang mudah.

Cara:

➤ Lipat keffiyeh ke bentuk horizontal dan lempar di sekeliling leher, dibahagikan dengan sama rata supaya kedua hujung adalah sama panjangnya menggantung di bahagian belakang.

➤ Tarik satu hujung di seberang belakang dan ke depan. Hujung yang lain masih berada di belakang, menggantung di belakang bahu.

Leave a Comment