Helldivers 2 Mengalami Masalah Server Awal Disebabkan Populariti

SERUPA dengan Palworld, permainan tembak-menembak orang ketiga Helldivers 2 mengalami kesukaran untuk mengekalkan popularitinya.

Dilancarkan pada PlayStation 5 (PS5) dan PC pada 8 Februari, permainan membunuh alien ini yang berlatar belakang angkasa melonjak ke puncak carta Steam.

Disebabkan oleh ramainya pemain, server permainan mengalami masalah dengan segera. Pada carta Steam pada masa penulisan, hampir 200,000 pemain bermain secara serentak pada 13 Februari.

Semenjak dilancarkan, pemain mengalami masalah dengan server dan tidak dapat log masuk ke permainan untuk memajukan watak mereka sebelum bertembung dengan alien dalam permainan.

Walaupun berusaha untuk membetulkan masalah dengan cepat, CEO Arrowhead Game Studios, Johan Pilestedt akhirnya membuat kenyataan di X (sebelum ini dikenali sebagai Twitter), menjelaskan bahawa masalah ini nampaknya berkaitan dengan had kadar.

“Secara teknikal, perkhidmatan kami dan perkhidmatan rakan kongsi kami mempunyai had kadar yang menafikan sambungan melebihi jumlah tertentu setiap minit untuk mengelakkan sistem keseluruhan daripada gagal.

“Kami berjaya meningkatkan had kadar dari 10,000 minit kepada 20,000 minit dan jumlah kapasiti pemain serentak telah ditingkatkan dari 250,000 keseluruhan kepada 360,000 keseluruhan. Walau bagaimanapun, ini masih tidak mencukupi, kerana jumlah pemain melonjak kepada 360k selepas lima setengah minit,” kenyataan tersebut menyebut.

Disebabkan masalah ini, masalah log masuk dan mesej “gagal menyambung” terus berterusan. CEO studio tersebut kemudian memohon maaf dan mengatakan bahawa mereka akan “memperbetulkan” keadaan apabila kakitangan di Arrowhead Game Studios mendapat rehat.

Leave a Comment