Keajaiban di Luar Sana

SELEPAS pelancaran pada Februari tahun lepas, Hogwarts Legacy sejak itu telah menjual lebih daripada 22 juta salinan.

Dikeluarkan pada PlayStation 5, Xbox Series X/S dan PC, permainan itu telah mengekalkan kedudukan teratas dalam jualan setiap bulan di AS, menurut presiden Warner Bros Interactive Entertainment David Haddad.

Dalam temubual dengan Variety, Haddad turut mendakwa bahawa permainan itu adalah permainan yang paling laris untuk tahun 2023 “di seluruh dunia”.

Hogwarts Legacy membawa dunia Harry Potter kepada kehidupan para pemain, di mana mereka dapat menjadi diri mereka dalam dunia ini, dalam cerita ini. Dan itulah yang pasukan di Avalanche cuba lakukan ketika mereka mengembangkan permainan ini dan saya rasa itulah sebabnya ia begitu berjaya”.

Kepopularan permainan ini juga nampaknya tidak terjejas oleh kontroversi mengenai penulis Harry Potter, JK Rowling, yang bukunya menjadi asas bagi Dunia Sihir di mana permainan itu berlaku.

Warner Bros Interactive Entertainment juga pernah mengatakan bahawa permainan dan ceritanya telah dibangunkan secara bebas tanpa keterlibatan Rowling.

Masa depan adalah perkhidmatan langsung

Dalam temubual eksklusif yang sama dengan Variety, Haddad juga menyentuh mengenai komen CEO Warner Bros Discovery, David Zaslav pada tahun lepas mengenai bagaimana syarikat akan menumpukan perhatian mereka daripada permainan konsol dan PC dengan jadual pelancaran tiga hingga empat tahun kepada sesuatu yang mempunyai elemen perkhidmatan langsung.

Untuk mencapai matlamat ini, Haddad mendakwa bahawa Warner Bros Interactive perlu mempertahankan kelajuan mereka melalui pelancaran permainan langsung dengan “kandungan baru, [mengekalkan] keghairahan dalam perkhidmatan permainan mudah alih dan pelancaran besar-besaran kandungan baru”.

Mandat ini nampaknya sesuatu yang baru, kerana permainan laris penerbit itu, Hogwarts Legacy adalah permainan pemain tunggal dan offline, yang bertentangan dengan permainan perkhidmatan langsung.

Ini tidak akan berlaku dengan permainan mereka yang seterusnya, Suicide Squad: Kill the Justice League, yang akan menjadi permainan tembak-menembak dalam talian dengan elemen perkhidmatan langsung seperti pampasan pertempuran berbayar yang menambahkan kandungan kepada permainan asal.

Permainan ini juga hanya dalam talian untuk sementara waktu, dengan pilihan untuk bermain solo secara offline selepas pelancarannya pada 2 Februari.

Leave a Comment