Kebangkitan Ronin adalah Puncak Terbaik Team Ninja

YANG AKAN DATANG Rise of the Ronin dijangkakan menjadi permainan besar bagi peminat sejarah Jepun, peminat permainan aksi dan penganut setia pencipta Team Ninja yang sebelum ini.

Berbeza dengan permainan mereka sebelum ini, Ronin merupakan permainan dunia terbuka pertama Team Ninja dan projek pertama mereka dengan naratif yang berdasarkan sejarah sebenar, berbeza dengan cerita comel dalam permainan Nioh dan Dead or Alive, atau reka bentuk misi langsung dalam permainan Ninja Gaiden mereka sebelum ini.

Artikel ini akan melihat bagaimana Team Ninja keluar dari zon selesa mereka dengan Ronin, bersama dengan seting sejarah permainan itu.

Sebuah taman permainan besar

Melihat peta, Ronin mungkin kelihatan kecil, tetapi itu hanya kesilapan skala. Lokasi sebenar, yang merupakan bandar pelabuhan yang sibuk, adalah sangat besar dan reka bentuk dunia yang paling rumit yang Team Ninja telah cuba.

Disebabkan saiz yang besar taman permainan Ronin yang bakal dimasuki oleh pemain, terdapat pilihan lintasan untuk menavigasi Jepun versi tahun 1863 ini. Pemain akan mempunyai pilihan untuk menunggang kuda untuk dengan cepat melintasi dunia permainan yang sibuk.

Keluar dari zon selesa mereka, Team Ninja juga telah menyuntik dimensi menegak kepada permainan ini, dengan membenarkan pemain untuk memanjat bangunan dan struktur, atau cepat menjulurkan diri dengan menggunakan tali ayun.

Tidak berhenti di situ, permainan ini juga mempunyai dimensi udara, memberikan pemain dengan glider prototaip (mungkin kemudian dalam permainan) supaya mereka boleh terbang dari satu lokasi ke lokasi lain, atau bahkan untuk menyusup lokasi. Pada zaman Jepun feudal, tiada sesiapa yang mengharapkan seorang samurai datang terbang dari atas tambahan pula.

Antara daratan dan laut

Ditukar pada tahun 1963, semasa tahun Bakumatsu, pemain akan mengambil peranan sebagai seorang ronin yang mengukir jalan mereka sendiri melalui akhir zaman Tokugawa. Inilah tempoh apabila “Kapal Hitam Barat” turun ke Jepun, memaksa negara ini membuka diri kepada dunia luar sambil menjatuhkan negara pulau itu ke dalam kegelisahan politik.

Ronin akan berlaku di bandar Yokohama. Pada zaman sekarang, ia adalah bandar terbesar kedua di Jepun, tetapi Yokohama dalam Ronin baru sahaja memulai pembangunan menjauhkan diri dari akarnya sebagai sebuah kampung nelayan kecil. Bandar dalam permainan ini menangkap lokasinya sebagai pelabuhan yang sibuk dan pangkalan perdagangan asing di Jepun

Keseluruhan kawasan akan terbuka untuk pemain meneroka dengan beberapa lokasi utama yang menarik. Salah satunya adalah Breakwaters Hidung Gajah, yang dibina apabila pelabuhan Yokohama dibuka. Nama itu datang dari bagaimana dua breakwaters asal tersebut telah diubahsuai menjadi bentuk melengkung.

Seperti banyak pelabuhan lain di dunia, bandar ini mewakili perpaduan budaya melebihi budaya Jepun aslinya. Lokasi-lokasi ini termasuk Chinatown Yokohama yang dibentuk oleh pendatang Qing dari China. Terdapat juga Kihinkan Yokohama, sebuah bangunan yang unik dengan seni bina Barat dan elemen.

Selepas Yokohama, Ronin akan membawa pemain ke bandar Edo (sekarang Tokyo) dan Kyoto.

Berdikari untuk kuasa

Oleh kerana shogun Tokugawa terus diserang semasa hampir 300 tahun pemerintahannya semakin hampir kepada akhirnya, pemain akan berhadapan dengan beberapa faksi yang cuba mengambil kawalan keadaan semasa tahun Bakumatsu permainan ini.

Peminat setia kepada shogun Tokugawa, faksi Sabaku terdiri daripada menteri ketua shogun Naosuki Ii, geisha Taka Murayama, komandan tentera laut Kaishu Katsu. Di hujung spektrum politik adalah faksi anti-shogunat Tobaku, yang terdiri daripada sekumpulan ronin dan pelayan feudal seperti Ryoma Sakamoto, Kogoro Katsura dan Genzui Kusaka.

Kerana Ronin adalah permainan bersifat sejarah, Team Ninja telah menggunakan watak dunia nyata dengan peranan yang dikenali dalam Jepun feudal.

Ditengah-tengah pergolakan kuasa antara peminat setia Tokugawa yang berusaha dengan gigih untuk mengekalkan kuasa dan pasukan anti-shogunat yang cuba merebutnya, terdapat juga kehadiran Barat dalam bentuk komodor Tentera Laut Amerika Syarikat Matthew Perry, diplomat British Rutherford Alcock dan pegawai tentera Perancis Jules Brunet, yang cuba menjalankan agenda nasionalistik masing-masing di Jepun.

Rise of the Ronin akan dilancarkan secara eksklusif pada PlayStation 5 pada hari Jumaat ini.

Leave a Comment