Kembalinya Panda

KUNG FU Panda kembali dengan instalmen keempat di mana watak hero yang comel dan disayangi menghadapi tugasan yang menakutkan untuk memilih warisannya dan mengambil peranan sebagai Pemimpin Roh baharu Lembah Damai.

Po (berlakon sebagai Jack Black) menikmati kepopulerannya sebagai Dragon Warrior tetapi kedudukannya sebagai harimau besar Lembah segera dicabar oleh musuh baru yang hebat – Chameleon.

Dengan Furious Five yang hilang secara misteri, Po bergabung dengan seekor rubah licik bernama Zhen (Awkwafina) untuk melawan ancaman tidak dijangka ini yang mampu meniru penjahat hebat Lembah.

Chameleon, yang diberi suara dengan penuh halus oleh Viola Davis, menambah dinamik baru kepada francais ini sebagai seorang pencuri licik yang berniat untuk mengambil kemahiran pertempuran dari bekas lawan Po. Keupayaannya untuk berubah menjadi pelbagai pejuang menakutkan mencabar Po dengan cara yang belum pernah dia alami sebelum ini.

Animasi dalam Kung Fu Panda 4 adalah hebat, dengan butiran yang eksklusif dan visual yang menakjubkan yang menjadikan watak-watak dan dunia mereka menjadi hidup. Adegan aksi yang diatur secara rapi adalah pemandangan yang menakjubkan, memberikan kegembiraan yang menggetarkan dan kegembiraan yang penuh adrenalin. Menonton kecekapan seni bela diri Po tidak pernah membosankan; manuver yang mahirnya diselingi dengan momen kesalahan komedi, memperlihatkan blend kelicikan dan kekusutan yang menarik.

Walaupun adegan aksi filem ini memberikan kegembiraan tanda dagangan siri tersebut, mereka kekurangan kehebatan ensemble inovatif yang dilihat dalam instalmen sebelum ini, berkisar ke dalam momen yang agak diulang.

Ketidakhadiran rakan Po, Furious Five, dirasai dengan ketara, meninggalkan kesenangan kosong dalam barisan watak-watak yang dikasihi. Walau bagaimanapun, peranan yang diperluaskan yang diberikan kepada bapa Po, yang diberi suara oleh Bryan Cranston dan James Hong, menyuntikkan filem dengan daya tarikan komedi, terutamanya dalam adegan buddy-comedy mereka.

Walaupun penambahan baru seperti Ronny Chieng (sejenis ikan yang pemarah yang tinggal di dalam mulut burung pelikan) dan Ke Huy Quan (Han, sejenis trenggiling Sunda) menawarkan persembahan yang menghiburkan, mereka tidak mencapai status ikonik Furious Five, menyebabkan impak keseluruhan filem berkurangan.

Walaupun demikian, Kung Fu Panda 4 mengekalkan campuran tanda tangan siri itu dalam komedi dan aksi, dicirikan oleh fisikaliti watak-wataknya. Adegan pertempuran klimaks menonjol sebagai sorotan yang berkesan, menawarkan penutupan yang menarik yang pasti akan membuat penonton terkesan.

Walaupun Kung Fu Panda 4 mungkin tidak mencapai kemuncak kelazatan pendahulunya, ia tetap menjadi tontonan yang menghiburkan, terutamanya untuk peminat francais ini. Walaupun daya tarikan siri ini mungkin semakin luntur dengan setiap sekuel, masih ada cukup kegembiraan dan komedi untuk membenarkan lawatan ke pawagam. Akhirnya, penutup filem ini memberikan faktor kehebatan yang memuaskan, memastikan bahawa walaupun dengan kekurangannya, Kung Fu Panda 4 merupakan perjalanan yang layak ke pawagam.

-> Suara oleh: Jack Black (Po), Awkwafina (Zhen), Viola Davis (Chameleon)

-> Pengarah: Mike Mitchell, Stephanie Stine

NILAI E :- 7

JALUR PLOT :- 7

Leave a Comment