Kiraan Mundur Menuju Kebangkitan

Pelancaran pada hujung minggu ini, Final Fantasy VII Rebirth akan menjadi lebih besar daripada permainan terdahulunya, dengan Square Enix berusaha sehabis baik untuk memastikan permainan ini memberi impak yang lebih besar daripada prekuelnya, Final Fantasy VII Remake tahun 2020.

Untuk mengingat kembali liputan theSun terhadap kedua-dua permainan ini sepanjang bulan lalu, Final Fantasy VII (FF7) adalah permainan yang sangat berjaya dari tahun 1997 yang masih kekal relevan di dalam dunia permainan sehingga hari ini.

Remake adalah permainan yang mengulangi lima jam pertama FF7 dan Rebirth akan menjadi lebih panjang, dengan mengandungi sebahagian besar yang lebih penting daripada FF7 dan oleh itu, memberikan lebih banyak kandungan.

Artikel ini akan meneroka apa yang boleh dijangkakan oleh para pemain daripada Rebirth.

Penggambaran watak yang lebih besar

Dalam permainan 2020, terdapat hanya empat watak yang boleh dimainkan dan satu lagi watak dalam kandungan sampingan yang eksklusif kepada PlayStation 5 (PS5).

Untuk Rebirth, permainan ini akan termasuk tujuh watak yang boleh dimainkan. Enam akan menjadi watak utama dan yang ketujuh adalah seketika pemain akan mengawal penjahat utama siri ini, Sephiroth, pada permulaan permainan.

Kumpulan watak yang pelbagai ini akan membawa kepada lebih eksperimen dalam cara pemain merancang “pasukan” mereka dan melibatkan dalam pertempuran, kerana terdapat lebih banyak pilihan daripada sebelum ini, dari persenjataan, kemahiran individu, penggunaan musuh dan kemahiran sinergi yang unik kepada watak mana yang berada dalam pasukan, antara lain.

Melampaui Midgar

Seperti yang disebut sebelum ini, Remake hanya mengandungi lima jam pertama FF7. Pemain menghabiskan masa di kira-kira enam lokasi di bandar Midgar. Lokasi-lokasi ini adalah di sektor berbeza – bayangkan distrik-distrik berbeza di Petaling Jaya – Midgar.

Jadi walaupun lokasi-lokasi ini mempunyai musuh, peta dan reka bentuk seni yang berbeza, mereka masih merupakan sebahagian daripada lokasi asas yang sama. Dalam Rebirth, permainan ini bermula di mana Remake berakhir, dengan watak utama melarikan diri dari Midgar dan masuk ke dalam dunia besar FF7.

Menurut PlayStation’s State of Play yang dikeluarkan pada 6 Februari, Rebirth akan mempunyai kawasan-kawasan yang lebih besar yang berbeza untuk diteroka. Pertama adalah padang rumput di selatan Midgar, kawasan pertama dalam permainan.

Juga terdapat bandar Junon, yang seperti Midgar, memiliki “sektor-sektor” yang berbeza. Pemain juga akan mendapati diri mereka sesat di kawasan Corel, yang mempunyai beberapa lokasi.

Antaranya adalah Gunung Corel, bandar pantai Costa del Sol, taman hiburan Gold Saucer (bayangkan Genting Highlands dalam permainan video) dan Penjara Corel. Kawasan-kawasan lain adalah Gongaga, Cosmo Canyon, Nibel dan Lautan Meridian.

Pembinaan dunia dan menambah nilai melalui kandungan

Setiap kawasan dan lokasi dalam Rebirth memainkan peranan penting dalam memperluaskan cerita masing-masing watak utama sambil menggerakkan naratif yang lebih besar ke arah klimaks permainan.

Tempat-tempat ini juga akan mengandungi pelbagai aktiviti yang unik kepada setiap lokasi yang spesifik untuk pemain cuba. Seperti Remake, melakukan dengan baik dalam aktiviti-aktiviti sampingan ini akan memberi ganjaran yang besar kepada pemain dengan barang-barang, peralatan, sihir dan sebagainya untuk mereka gunakan dan menyesuaikan pengalaman bermain mereka sewaktu mereka membuat perjalanan melalui permainan.

Pengembang telah jelaskan bahawa minigames dalam Rebirth lebih banyak daripada yang terdapat dalam FF7. Misalnya, Gold Saucer akan mempunyai semua minigame klasik dari permainan asal, bersama dengan beberapa yang baru, seperti bermain bola sepak dengan salah satu makhluk ikonik dari Final Fantasy, burung chocobo.

Juga akan ada permainan kad yang dipanggil Queen’s Blood, yang tidak ada dalam permainan 1997, kerana permainan kad diperkenalkan pertama kali kepada siri ini dengan Final Fantasy VIII pada tahun 1999.

Di atas perkara yang disebutkan, setiap kawasan akan mempunyai pekerjaan sambilan untuk pemain terlibat jika mereka memilih. Melakukannya tidak hanya akan membantu ikatan watak utama Cloud Strife dengan watak-watak utama yang lain, tetapi ia juga akan memperluaskan ilmu warisan di sebalik dunia ini.

Kerana ini adalah pilihan, pemain bebas untuk memilih sama ada mereka mahu terlibat dengan kandungan ini, dengan pengarah Rebirth Naoki Hamaguchi berkata, “Kebebasan ini untuk mengalami cerita seperti yang anda inginkan adalah salah satu kekuatan terbesar Rebirth.”

Final Fantasy VII: Rebirth dilancarkan secara eksklusif di PlayStation 5 pada hari Khamis.

Leave a Comment