Kontroversi Grammy Palsu Melingkungi Vokalis Spiritbox

Selepas Anugerah Grammy 2024, tercetus kontroversi dalam komuniti muzik alternatif, dipicu oleh satu pos dari sebuah laman muzik di X (sebelumnya Twitter). Pos itu menampilkan petikan yang dipalsukan yang diatributkan kepada Courtney LaPlante dari Spiritbox, yang menyuarakan perasaan tidak puas hati atas kemenangan Grammy Metallica. LaPlante dengan segera menafikan membuat sebarang komen sedemikian dan menyatakan kegembiraannya atas dapat bertemu dengan pemain gitar bass, Robert Trujillo semasa acara tersebut.

Spiritbox telah dilantik untuk Penampilan Logam Terbaik di upacara ke-66 bersama Metallica untuk lagu mereka yang bertajuk Jaded. Trujillo menerima anugerah tersebut atas nama Metallica dengan penuh rendah hati, menekankan semangat kekeluargaan dan kerjasama band, terutamanya semasa proses penciptaan album terbaru mereka, 72 Seasons.

Selepas upacara tersebut, satu petikan palsu yang sudah dipadam dihubungkan kepada LaPlante dikongsi oleh laman Discog Discourse, mencetuskan kontroversi yang meluas. Walaupun laman itu menjelaskan bahawa petikan itu rekaan semata-mata, LaPlante mengambil tindakan terhadap situasi itu kerana ia tersebar secara meluas. “Ini adalah rekaan,” katanya. “Saya telah menerima banyak mesej tentang ini dan ia bertentangan dengan perasaan sebenar saya. Ia adalah satu kehormatan untuk kalah kepada Metallica.”

Beliau juga menekankan keperluan pelaksanaan yang betul untuk menyampaikan niat satire. “Satire atau sindiran yang baik tidak perlu diperjelaskan,” tambahnya. Dalam responsnya, LaPlante juga merenung tentang isu menjelaskan satire, menekankan cabaran untuk memastikan penonton memahami nada yang dimaksudkan. Walaupun kontroversi itu, LaPlante tetap mempunyai pandangan positif, memberi tumpuan kepada kehormatan dilantik bersama Metallica dan pengalaman yang tidak dapat dilupakan bertemu dengan Robert Trujillo semasa acara tersebut.

Leave a Comment