Langkah berani K-Pop icon G-Dragon

Korea Selatan G-Dragon telah mewujudkan sebuah yayasan yang bertujuan untuk memerangi penyalahgunaan dadah dan ketagihan. Artis berusia 35 tahun itu, yang nama sebenarnya ialah Kwon Ji-Yong dan merupakan ahli Big Bang, secara rasmi mengumumkan pengasasan pertubuhan anti-dadah yang baru, Juspeace Foundation, melalui agensinya, Galaxy Corporation.

Pendedahan oleh Juspeace Foundation berlaku selepas syak wasangka pertama penyanyi tersebut menggunakan dadah haram pada Oktober tahun sama. Beliau kemudian dibebaskan daripada tuduhan itu, apabila Balai Polis Incheon Nonhyun menutup kes tersebut pada 13 Disember dan memilih untuk tidak menghantar kes itu kepada pendakwa.

Galaxy Corporation telah mengadakan sidang akhbar segera selepas penutupan kes, di mana G-Dragon, melalui surat yang dibacakan oleh Ketua Pegawai ESG agensi itu, mengumumkan komitmennya untuk mewujudkan sebuah yayasan yang didedikasikan untuk memerangi ketagihan dadah.

Dalam satu gestur yang penting, artis tersebut membuat sumbangan perdana sebanyak 300 juta won (RM1 juta) kepada yayasan tersebut. Sumbangan ini dibuat atas nama VIP, kelab peminat Big Bang dan menampilkan frasa pukauannya, “Penjaga Daisy”, yang digunakan oleh peminat untuk menunjukkan sokongan semasa siasatan dadah.

Dalam sebuah surat bertulis, G-Dragon menekankan keperluan untuk menangani isu ketagihan dadah di Korea, menyatakan, “Terdapat lebih daripada 20,000 pengguna dadah di Korea dan kurang daripada 500 daripada mereka menerima rawatan rehabilitasi yang sewajarnya. Tindakan yang sewajarnya harus diambil, terutamanya untuk golongan muda yang terdedah kepada bahaya dan orang yang tidak sedar akan bahayanya.”

Semasa sidang akhbar itu, Galaxy Corporation juga secara rasmi mengumumkan bahawa artis tersebut telah menandatangani kontrak eksklusif dengan syarikat. Pengumuman itu menjelaskan bahawa musisi tersebut dijadwalkan untuk “membuat comeback pada 2024,” seperti yang dilaporkan oleh XportNews.

Leave a Comment