Lawatan Eras Swift Memecah Rekod

Populariti Taylor Swift bermula tahun 2024 dengan pencapaian penting yang lain. Selepas penayangan Taylor Swift: The Eras Tour di pawagam Amerika Syarikat pada 13 Oktober, filem tersebut kini menjadi filem konsert dan dokumentari dengan kutipan tertinggi dalam sejarah box office, dengan kutipan sebanyak US$261.6 juta (RM1.22 bilion) secara global.

Pencapaian ini berlaku seminggu selepas penayangan filem tersebut pada 31 Disember di China, di mana ia mampu menjana kutipan sebanyak US$8.7 juta (RM40 juta). The Eras Tour telah melebihi rekod sebelumnya, iaitu filem This Is It milik Michael Jackson, yang berkutip sebanyak US$261.2 juta (RM1.21 bilion) selepas penayangan pada tahun 2009.

Sejumlah besar pendapatan keseluruhan ini disumbangkan oleh kejayaan yang luar biasa semasa hujung minggu pembukaan filem tersebut.

Pada bulan Oktober, The Eras Tour berjaya menjana kutipan sebanyak US$92.8 juta (RM431.5 juta) di Amerika Utara dan US$30.7 juta (RM142.7 juta) di peringkat antarabangsa, dengan jumlah keseluruhan sebanyak US$123.5 juta (RM574.2 juta).

Pencapaian ini menandakan pencapaian terbesar dalam sejarah bagi filem konsert di pawagam, melampaui rekod yang ditetapkan oleh filem Justin Bieber: Never Say Never pada tahun 2011, yang hanya mendapat kutipan sebanyak US$73 juta (RM339.5 juta) dalam tempoh yang sama.

Dari segi prestasi box office domestik, filem ini mencatatkan penayangan Oktober terbesar kedua, selepas filem Joker pada tahun 2019, dan merupakan hujung minggu pembukaan tertinggi ke-7 pada tahun 2023.

Pencapaian terbaru Taylor Swift ini adalah hasil strategi penayangan unik bagi filem The Eras Tour.

Berbeza daripada kebiasaan distribusi studio besar, beliau bekerjasama dengan AMC Theatres, rangkaian pawagam terbesar di dunia.

Pendekatan yang tidak konvensional ini membolehkan Taylor Swift, sebagai pengeluar, menerima kira-kira 57% daripada jualan tiket. Pawagam-pawagam menyimpan baki pendapatan, dengan AMC mengambil caj distribusi yang sederhana.

Filem ini tidak hanya ditayangkan di pawagam-pawagam AMC – sebaliknya, ia diputar di 3,855 pawagam di Amerika Syarikat dan Kanada, serta 4,527 pawagam di peringkat antarabangsa.

Taylor Swift kemudian menjadikan The Eras Tour boleh diakses untuk ditonton di rumah pada 13 Disember bagi mereka yang tidak dapat menonton filem tersebut di pawagam.

Versi tontonan di rumah ini turut memaparkan potongan yang lebih panjang, dengan menambah lagu-lagu seperti Wildest Dreams, The Archer dan Long Live, yang tidak termasuk dalam jangka masa tayangan asal selama 165 minit.

Leave a Comment