Memahat Laluan

INGATLAH filem Cool Runnings? Filem 1993 ini berdasarkan kisah benar sekumpulan Jamaika yang berani mewakili pulau yang ceria dan bebas salji mereka pada Sukan Olimpik Musim Sejuk Calgary 1988 dalam acara bobsleigh.

Malaysia mungkin akan memiliki filem dengan plot yang sama, kerana Aruwin Salehhudin adalah wanita Malaysia pertama yang memasuki Sukan Musim Sejuk sebagai pemanjat ski Alpine.

Anak kepada bekas Olympian kanu Salehhudin Ayob, gadis berusia 20 tahun ini berminat untuk mempromosikan sukan yang asing kepada kebanyakan rakyat Malaysia disebabkan oleh ketiadaan gunung bersalji untuk menanamkan kasih terhadap ski.

Walaupun halangan iklim, Aruwin menggunakan media sosial untuk meningkatkan kesedaran mengenai sukan ini dengan berkongsi pengalaman-pengalaman dia. Ini termasuk laporan latihan di lereng gunung yang curam serta banyak gambar pemandangan eksotik tempat bersalji.

Beliau juga berkongsi kemaskini tentang pelbagai kecederaan yang dialami dalam usaha untuk menjadi lebih baik dalam sukan pilihannya, menekankan bahawa beliau tidak bercuti santai tetapi menjalani regime latihan yang serius.

theSun menemui Aruwin yang melawat serata dunia, dan kini berada di Itali. Beliau sering berkongsi cerita menarik, foto kemahiran atletiknya, gunung atau alam semula jadi yang cantik dan berkongsi sedikit kehidupannya dengan dunia dalam usaha untuk menarik minat lebih ramai dalam sukan ni.

Bagaimanakah anda menggunakan media sosial untuk mencipta kesedaran sosial tentang sukan?

Aruwin: Buat masa ini, saya menggunakan media sosial untuk menunjukkan potongan apa yang saya lakukan sebagai atlet dan pemanjat ski alpi. Terutamanya kerana perlumbaan ski tidak dikenali di Malaysia, saya sering berkongsi apa yang saya lakukan di lereng, seperti latihan dan perlumbaan ski, serta jadual latihan saya.

Saya juga berkongsi realiti dan gaya hidup menjadi pemanjat ski alpi, melatih di pelbagai jenis cuaca, melancong dan kesukaran yang atlet kadang-kadang perlu hadapi, seperti kecederaan.

Tentunya, saya merancang untuk memasukkan lebih fakta tentang sukan saya kepada peminat saya dan orang lain untuk belajar lebih banyak tentang sukan pemanjat ski alpi ini seiring mereka mengikuti perjalanan atletik saya.

Mengapa anda fikir penting bagi atlet wanita untuk mencipta kesedaran tentang wanita dalam sukan atau memberi kesan di media sosial?

Aruwin: Wanita dalam sukan tidak kurang hebatnya. Sebagai atlet wanita, penting untuk memberi kesan di media sosial untuk menunjukkan usaha, minat dan ketabahan yang kami berikan kepada sukan kami.

Sebagai atlet, kadang-kadang ia bukan hanya kerjaya tetapi satu gaya hidup yang datang dengan banyak pengorbanan bagi mencapai kejayaan.

Atlet perempuan memberi sebanyak mana juga atlet yang lain; bagaimanapun, masih ada banyak kejadian di mana prestasi kami diabaikan, tersisih atau dianggap rendah.

Contohnya, baru-baru ini, berhubung dengan sukan saya, wanita yang bersaing dalam Kejohanan Ski Alpi Junior Sedunia FIS 2024 tidak mendapat sebarang penyiaran langsung untuk acara teknikal, Giant Slalom dan Slalom, manakala lelaki pemanjat ski teknikal mendapat penyiaran langsung.

Ia adalah isu yang malang kerana acara ini adalah peluang tahunan untuk pemanjat ski alpi berusia antara 16 dan 21 tahun mendapat paparan awam dan memberi peluang kepada pemenang untuk bersaing dalam pusingan Piala Dunia FIS Audi, tahap pertandingan tertinggi dalam ski alpi.

Komponen kejayaan karier atlet sangat bergantung kepada paparan media, oleh itu penting bagi atlet wanita untuk memberi kesan di media sosial.

Lagi penting, kesan yang kami atlet wanita miliki di media sosial merupakan cara untuk mengangkat satu sama lain, cara untuk memberi inspirasi kepada wanita dan gadis-gadis di seluruh dunia untuk terus berusaha bukan sahaja dalam sukan tetapi dalam apa jua yang mereka ingin capai dalam hidup.

Media sosial membolehkan kami mencabar dan tunjukkan bahawa ia adalah mungkin.

Bagaimana seorang atlet boleh berkongsi kemahiran atau cara untuk kekal cergas atau menceritakan cerita secara inovatif untuk sampai kepada pengikut-pengikut mereka?

Aruwin: Media sosial sentiasa berkembang untuk mencipta cara-cara baru dan inovatif bagi orang untuk sampai kepada audiens. Jenis-jenis pos media sosial yang berbeza membolehkan atlet berkongsi aspek-aspek berbeza tentang sukan mereka, seperti video dan gambar.

Video adalah paling popular untuk atlet berkongsi kerana terdapat banyak cerita yang boleh dicipta secara inovatif untuk berkongsi dengan pengikut.

Video yang artistik dengan sudut kamera yang spektakuler untuk menunjukkan intensiti sukan dan video yang berkongsi kehidupan harian kami, termasuk latihan, pemulihan, pemakanan dan aktiviti di luar latihan merupakan beberapa contoh apa yang atlet boleh pos di media sosial.

Jenis-jenis pos lain boleh mengenai keputusan kami dalam perlumbaan atau pos yang lebih faktual untuk menyebar luaskan pengetahuan tentang sukan kita.

Apa yang anda ingin kongsi dengan para pengikut anda?

Aruwin: Saya bangga dan bersyukur untuk mewakili Malaysia dalam perlumbaan ski alpin dan saya benar-benar bersyukur kepada semua anda kerana perkataan sokongan yang baik dan mengikuti perjalanan saya.

Paling penting, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ibu bapa saya, yang sentiasa memberi sokongan sepenuhnya kepada impian saya sejak saya berusia lima tahun dan masih bekerja dengan sangat keras untuk menyokong saya secara fizikal dan kewangan.

Perlumbaan ski alpin adalah sukan yang sangat mahal, terutamanya apabila anda mempunyai matlamat peluang latihan dan perlumbaan yang sama bagi mempunyai peluang realistik untuk kejayaan sebagai salah satu negara ski yang terkenal.

Untuk kita maju lebih jauh dalam sukan ini, saya akan bersyukur untuk bantuan lebih lanjut dari kerajaan dan sektor swasta.

Untuk melihat lebih dekat pencapaiannya dalam sukan, ikuti Aruwin di Instagram: @aruwin.sal.

Leave a Comment