Memecah tabir stigma

Sedia untuk pengalaman yang menggemparkan apabila band punk rock hebat Armpunk Sindicate bersedia untuk jelajah gempa bumi, yang dinamakan “Anarki Jiwa”.

Ini bukanlah jelajah biasa – ia adalah misi sepenuhnya untuk mengetengahkan isu kesihatan mental dan ia akan menggemparkan negara.

Setelah kejayaan single bertemakan kesihatan mental SeteruMu, yang dikeluarkan setahun yang lalu, Armpunk Sindicate kini muncul dengan jelajah promosi baru yang menjanjikan revolusi.

Ini bukanlah band biasa yang akan berjelajah – ini adalah satu daya dinamik dalam satu misi. Jelajah ini melampaui muzik, dengan memberikan ceramah-ceramah yang memberi pencerahan mengenai kesihatan mental dan dunia seni kreatif yang menarik.

Sedia untuk merasai pelbagai emosi apabila jelajah ini berlangsung, termasuk sesi bacaan puisi yang memukau dan pameran seni yang menunjukkan hasil karya individu yang menjalani rawatan untuk keadaan kesihatan mental.

Tetapi jelajah ini tidak hanya tentang muzik – ia juga tentang kisah kejayaan dan daya kebolehan.

Jelajah ini akan bermula pada 20 Januari di Insider Satellite Ipoh, dan akan berjalan melalui Johor pada 10 Februari, Pulau Pinang pada 17 Februari dan akan berakhir di Kuala Lumpur pada 2 Mac.

Mengapa band berjelajah ke empat bandar ini? Elby, pemain dram, berkongsi, “Kami memilih keempat bandar ini untuk fasa pertama jelajah kami. Fasa kedua akan bermula selepas Ramadan. Jadi, pendapat saya adalah, mari kita bermula di bandar-bandar yang kami pernah mainkan sebelum ini – tempat-tempat yang kami kenali, di mana sesetengah orang sudah mengenali kami. Semoga, dalam fasa kedua, kami akan menjelajah ke bandar-bandar yang kami belum pernah sampai sebelum ini.”

Tidak hanya tentang Armpunk Sindicate – jelajah ini adalah tentang revolusi muzikal. Jelajah ini tidak hanya menampilkan band utama tetapi juga bakat-bakat tempatan dari setiap kawasan, menjadikan setiap persembahan menjadi satu peristiwa yang tidak akan dilupakan.

Dengan kerjasama Radio Rakita, jelajah ini mendapat sokongan tegar dari Kementerian Kesihatan Malaysia, pelbagai pertubuhan kesihatan seperti IMPACT Malaysia, dan beberapa NGO.

Dan yang menarik – hasil jualan tiket akan disalurkan kepada NGO yang terlibat dalam rawatan dan kaunseling untuk pesakit mental, menjadikan jelajah ini satu seruan untuk perubahan positif.

Leave a Comment