Menceritakan Saga Final Fantasy 7 dalam teks kes sesuai

Apabila cuti Tahun Baru Cina semakin tiba, pertimbangkanlah untuk terlibat dalam keunikan yang abadi dari salah satu siri permainan ikonik terbesar dunia, Final Fantasy VII.

Ia menetapkan pentas yang sempurna untuk pelancaran yang dinantikan Final Fantasy VII Rebirth, eksklusif untuk PlayStation 5 (PS5).

Sebagai susulan kepada Final Fantasy VII Remake 2020, banyak yang bergantung pada permainan ini, kerana ia akan meliputi sebahagian besar bahagian tengah permainan asal.

Berikutan epos siri yang dikenali sebagai Compilation of Final Fantasy VII, artikel ini secara ringkas akan menyentuh segalanya dari Final Fantasy VII (FF7) pada tahun 1997 sehinggalah pembaharuan yang disebutkan di atas tanpa mengandungi spoiler.

Mula-mula

Selepas enam permainan Final Fantasy yang menggunakan grafik sprite 2D, pembangun Jepun Square meningkatkan pembangunan permainan mereka dengan menggunakan perisian permainan pertama PlayStation untuk membangunkan dan melancarkan FF7 menggunakan grafik 3D pada tahun 1997.

Dipuji sebagai salah satu permainan terbaik bukan sahaja untuk tahun itu tetapi juga beberapa dekad selepasnya, FF7 memberi tumpuan kepada cerita tentang Cloud Strife, seorang tentera upahan yang diupah oleh kumpulan sel teroris ekologi yang dikenali sebagai Avalanche untuk menjalankan misi menentang Syarikat Tenaga Elektrik Shinra.

Salah satu misi mereka akhirnya membawa kumpulan itu ke dalam misi menjejahi dunia untuk mengakhiri Syarikat Tenaga Elektrik Shinra dan juga Sephiroth, penjahat utama permainan dan hasil daripada aktiviti haram syarikat itu.

FF7 terbenam dalam budaya pop moden kerana cerita yang sentiasa mendebarkan penuh dengan pusingan dan wataknya sama ikoniknya sekarang seperti ketika permainan itu pertama kali dilancarkan.

Bagi mereka yang ingin memainkan FF7 asal, ia boleh didapati di PlayStation Store untuk PlayStation 4 (PS4) dan PS5 pada harga RM61.

Mengulangi semula

Pada tahun 2004, Square Enix melancarkan Before Crisis: Final Fantasy VII, yang membolehkan pemain mengawal Turk, kumpulan rahsia yang menjalankan tugas kotor bagi Syarikat Shinra.

Walaupun mereka muncul secara sporadik dalam FF7 untuk Strife menentang, kumpulan ini diperjelaskan lagi dalam Before Crisis, yang berfungsi sebagai prekuel kepada peristiwa dalam permainan 1997 tersebut.

Untuk memperluaskan lagi watak penting yang muncul seketika dalam FF7 tetapi memainkan peranan penting dalam cerita dan perkembangan watak Strife, Square Enix melancarkan Crisis Core: Final Fantasy VII pada tahun 2004.

Permainan ini memberi tumpuan kepada Zack Fair, seorang ahli Soldier, angkatan tentera Syarikat Shinra yang terdiri daripada askar super yang diubahsuai secara genetik.

Ahli Soldier yang akan menjadi penjahat utama siri ini, Sephiroth, dipaparkan dengan jelas dalam cerita, kerana Crisis Core berfungsi sebagai prekuel utama kepada FF7, memperluaskan cerita Fair dan yang terakhir.

Crisis Core baru-baru ini dirombak dan dilancarkan dua tahun lalu dalam bentuk Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion. Seperti FF7 asal, Reunion boleh didapati di PlayStation pada harga RM199 pada kedua-dua PS4 dan PS5.

Spin-off yang menyakitkan

Selepas peristiwa FF7, Square Enix menghasilkan filem animasi komputer Final Fantasy VII: Advent Children, menceritakan peristiwa yang berlaku dua tahun kemudian dalam peristiwa asal permainan, menempatkan Strife dan rakan-rakannya menentang “kekalkan Sephiroth”.

Setahun kemudian, permainan menembak Dirge of Cerberus berlaku, memberi tumpuan kepada Vincent Valentine, seorang watak pilihan yang menjadi watak utama, menentang Deepground yang diperkenalkan baru.

Permainan ini teruk dan ceritanya melibatkan senaman mental untuk membenarkan kewujudannya, disarankan kepada pemain untuk menonton semula di YouTube atau mengabaikannya sepenuhnya.

Sekarang

Akhirnya, kita telah menyusul ke zaman moden FF7, yang cuba melancarkan trilogi baru yang bukan sahaja memperbaharui permainan asal, tetapi juga menceritakannya dengan cara baru sambil mengekalkan cerita yang terakhir.

Dalam kehangatan pandemik 2020, Final Fantasy VII Remake dilancarkan, dengan peminat baru dan lama menyaksikan pembaharuan mengubah lima jam awal permainan asal menjadi sebuah cerita penuh.

Remake meliputi segala-galanya dari kemasukan Strife dalam Avalanche hingga klimaks di atas bangunan Shinra, dan sedikit tambahan, kerana seperti yang disebutkan sebelum ini, permainan memperkenalkan sesuatu yang baru untuk menggoncang cerita asal.

Pada akhir permainan, sesuatu berlaku, menyebabkan bahagian cerita berpecah, di mana peristiwa FF7 asal terus wujud tetapi Remake mengambil jalan yang berbeza.

Pada akhir bulan ini, peminat akan kembali ke dunia ini dalam garis masa yang baru, dengan Final Fantasy VII Rebirth meneruskan dengan langsung di mana Remake berakhir. Sambungan ini akan meliputi bahagian tengah FF7 asal, dan babak terakhir trilogi baru ini akan bermula dengan sambungan lain di masa akan datang.

Bagi mereka yang belum mengalami Remake, anda boleh mendapatkan kedua-dua permainan dan pra-memesan Rebirth sebagai “Twin Pack” di PlayStation Store pada harga RM299.

Final Fantasy VII Rebirth akan dilancarkan pada 29 Februari.

Leave a Comment