Menikmati Kejayaan

BERTAHU Sambutan Tahun Baru Cina semakin hampir, keluarga di seluruh dunia dengan penuh semangat bersiap sedia untuk sambutan sekitar peristiwa yang dianggap istimewa ini. Di hati sambutan ini terdapat pelbagai rasa dan simbolisme dalam makanan tradisional Tahun Baru Cina. Meresap ke dalam makanan yang luar biasa apabila kami meneroka lapan hidangan yang menggembirakan yang menghiasi meja semasa masa yang sangat gembira ini.

Nian gao (kek beras kle sticky)

Melambangkan pertumbuhan, kemajuan dan janji tahun yang lebih baik, nian gao adalah makanan asas semasa sambutan Tahun Baru Cina. Kek beras yang lekat ini biasanya dikukus atau digoreng dan boleh menjadi manis atau masin. Tekstur yang kenyal dipercayai dapat mendekatkan keluarga dan memupuk perpaduan.

Jiaozi (dumpling)

Jiaozi, lambang kekayaan dan kejayaan, adalah makanan wajib semasa Tahun Baru Cina. Keluarga berkumpul untuk membuat kantung-kantung kecil yang menggembirakan ini, biasanya diisi dengan campuran daging cincang, sayur-sayuran dan rempah. Bentuk dumpling menyerupai mata wang cina kuno, mengukuhkan idea kekayaan dan keberuntungan.

Yu sheng (saderi ikan mentah)

Yu sheng adalah hidangan salad yang berwarna-warni dan menyegarkan yang menampilkan ikan mentah, sayur-sayuran hancur dan pelbagai sos dan bahan tambahkan. Dikumpulkan di atas meja, hidangan ini dipercayai membawa kelimpahan, kemakmuran dan keberuntungan bagi tahun yang akan datang. Tindakan melemparkan bahan-bahan tinggi di udara adalah satu tanda simbolik untuk meningkatkan nasib seseorang.

Fa cai (lumut hitam)

Fa cai, juga dikenali sebagai “sayur rambut” atau lumut hitam, adalah hidangan yang melambangkan kemakmuran dan keberuntungan. Namanya kedengaran seperti “menjadi kaya” dalam bahasa Cina, menjadikannya penambahan yang popular kepada hidangan semasa Tahun Baru. Sering dipadankan dengan bahan-bahan lain seperti cendawan dan tiram, fa cai menambah tekstur yang unik dan kedalaman rasa kepada hidangan semasa sambutan.

Tang yuan (bola beras manis)

Tang yuan atau bola beras manis, adalah lambang kesatuan keluarga dan perhimpunan. Biasanya dinikmati semasa Festival Lantern, bola beras glutinosa ini diisi dengan isi manis atau masin dan disajikan dalam kuah yang hangat dan beraroma. Bentuk bulat menandakan kelengkapan dan perpaduan dalam keluarga.

Dongpo rou (perut babi braised)

Dongpo rou, hidangan klasik yang dinamakan sempena penyair China terkenal Su Dongpo, menampilkan perut babi braised yang lembut dan meleleh di mulut. Rasa yang kaya dan masin melambangkan kelimpahan dan kekayaan. Hidangan ini adalah keajaiban kuliner yang memerlukan memasak dengan perlahan, menghasilkan satu keseimbangan yang sempurna antara lemak dan daging, mewujudkan satu sensasi kemewahannya yang sesuai untuk perayaan yang melenakan.

Fried nian gao (kek beras kle goreng)

Sejenis makanan indulgens, fried nian gao adalah gabungan yang menggembirakan antara manis dan masin. Kek beras kle yang dihiris dipanaskan hingga menjadi kerak di luar dan kenyal di dalam. Sering dipadankan dengan bahan-bahan masin seperti daging makanan atau sayur-sayuran, hidangan ini menawarkan kontras yang menggembirakan dari tekstur dan rasa, menandakan satu penyatuan yang harmoni antara yang lama dan yang baru.

Chang shou mian (mi panjang)

Tiada sambutan Tahun Baru yang lengkap tanpa mi panjang, mewakili satu harapan untuk kehidupan yang panjang dan makmur. Mi panjang yang tidak dipotong ini melambangkan kesanjangannya dan sering disajikan dalam kuah yang beraroma atau digoreng bersama pelbagai topping.

Membahagi dan menikmati mi ini dipercayai membawa nasib baik dan berkat untuk kehidupan yang sihat. Sementara kami menyambut Tahun Baru Cina, meja makan menjadi kanvas bagi palet rasa yang berwarna-warni dan kepentingan budaya.

Setiap hidangan memainkan peranan penting dalam mencipta suasana perayaan yang dipenuhi dengan kegembiraan, harapan dan janji tahun yang makmur di hadapan. Hayati tradisi masakan dan nikmati kekayaan budaya Cina dengan lapan hidangan tradisional Tahun Baru Cina yang menggembirakan ini.

Semoga sambutan anda dipenuhi dengan nasib baik, kebahagiaan, dan tentu saja, hidangan yang lazat. Gong Xi Fa Cai.

Leave a Comment