Merangkumi Warisan dan Budaya Islam

Monumen dan masjid-masjid di Selangor direka dengan cara yang unik, dengan fokus kepada inklusiviti.

SELANGOR adalah unik dan kaya, dengan keseimbangan dinamik antara tradisi dan modeniti dari segi senibina, lokasi dan sejarahnya. Di tengah-tengah bandar yang sibuk dan landskap yang tenang terdapat banyak bangunan Islam, monumen besar dan masjid-masjid megah yang telah dibina sejak berabad-abad. Sementara kami membimbing anda melalui artikel ini, ketahui kepentingan dan keindahan lapan masjid dan monumen Islam terpilih di Selangor.

Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam

Di Selangor, Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, yang lebih dikenali sebagai Masjid Biru, dianggap sebagai mercu tanda ikonik. Ia dibina antara tahun 1983 dan 1987 dan dilancarkan oleh Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah pada tahun 1988. Selain menjadi masjid terbesar di Malaysia, masjid megah ini telah memegang Rekod Dunia Guinness kerana memiliki menara minaret tertinggi di dunia pada Ogos 1993.

Senibina masjid yang menakjubkan merupakan gabungan tradisional dan moden – dengan unsur reka bentuk Timur Tengah dan Melayu tradisional. Ia dilengkapi dengan pelbagai kemudahan, seperti galeri seni Islam, perpustakaan, kelas agama dan dewan seminar. Tambahan pula, masjid negeri ini juga boleh mengakomodasi sehingga 24,000 jemaah pada satu-satu masa.

Terdapat hotel berbintang empat berhampiran kawasan masjid seperti Hotel Concorde (17 minit jauh) dan Hotel Mardhiyyah (15 minit jauh) bagi pelancong untuk mempertimbangkan menginap jika mereka ingin meneroka keindahan yang ditawarkan oleh Masjid Biru.

Kompleks Taman Seni Islam Antarabangsa, Shah Alam

Bersambung dengan Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Kompleks Taman Seni Islam Antarabangsa terletak di atas tanah seluas 14ha di Shah Alam. Terletak di tengah-tengah warisan seni Islam Selangor, tarikan ini menampilkan pameran khat Islam, seni bina, rekaan dalaman, lukisan dan manuskrip Quran. Kompleks Taman Seni Islam Antarabangsa adalah rumah kepada Yayasan Restu, sebuah organisasi bukan untung yang bertujuan untuk menghidupkan semula, memelihara, dan mempromosikan seni dan budaya Islam.

Yayasan Restu juga mengabdikan diri kepada penjanaan semula dan ilustrasi karya seni berdasarkan reka bentuk Islam, serta reka bentuk Quran. Selain itu, yayasan ini merupakan yang pertama di Malaysia yang menghasilkan Mushaf yang ditulis dan diiluminsi sepenuhnya dan mengadakan pameran di beberapa buah negara di seluruh dunia.

Lebih daripada 10,000 objek, ilustrasi Islam dan warisan Melayu boleh ditemui di muzium dan galeri termasuk manuskrip asal Quran bernilai RM20 juta. Kompleks taman ini juga berdekatan dengan Masjid Biru dan Tasik Shah Alam.

Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong

Masjid Tengku Ampuan Jemaah di Bukit Jelutong, Shah Alam adalah masjid negeri kedua Selangor, selepas Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah. Masjid berwarna pasir yang cantik ini dinamakan sempena Almarhumah Tengku Ampuan Jemaah Selangor, Ratu Malaysia yang kedua.

Dengan unsur reka bentuk Malaysia yang mempengaruhi dalaman, senibina tersebut mempunyai persamaan yang kuat dengan Al-Masjid Al-Haram di Makkah, Arab Saudi. Masjid ini, yang dapat memuatkan 5,000 jemaah, terletak di tepi tasik yang tenang. Tambahan pula, Masjid Tengku Ampuan Jemaah menawarkan dewan kuliah, dewan tujuan yang boleh menampung lebih dari 350 orang pada satu-satu masa dan perpustakaan dengan 3,500 salinan buku sesuai untuk pembaca dari pelbagai peringkat umur.

Masjid Tun Abdul Aziz, Petaling Jaya.

Masjid Tun Abdul Aziz, Petaling Jaya

Dikelilingi oleh kesibukan pusat bandar, Masjid Tun Abdul Aziz, juga dikenali sebagai Masjid Bulat, adalah antara masjid terbesar di bandar Petaling Jaya dan terkenal dengan reka bentuk yang unik. Nama masjid ini diilhamkan dan dipilih sebagai penghargaan kepada Ketua Menteri Selangor keempat, Tun Abdul Aziz yang berkhidmat pada tahun 1955.

Dinding dalaman masjid dikelilingi oleh ukiran Arab dan mempunyai senibina moden. Masjid ini mempunyai tiga tingkat jadi tidak ada masalah bagi jemaah untuk datang dan mencari ruang yang selesa untuk bersembahyang. Kemudahan yang mencukupi disediakan untuk semua peringkat umur seperti bilik darjah, lif yang boleh diakses untuk orang tua dan orang kurang upaya, kedai-kedai kecil dan hentian bas.

Masjid Diraja Sultan Sulaiman, Klang

Masjid Diraja Sultan Sulaiman yang terletak di Jalan Kota Jaya, Klang mempunyai sejarah yang unik di negeri Selangor kerana reka bentuk dalaman yang istimewa. Dalaman masjid ini direka pada tahun 1932 dengan gaya bas-relief dan lukisan mural. Lukisan seni ini juga menggunakan beberapa warna terang seperti merah dan kuning untuk mewakili warna bendera Selangor, sambil menambah warna biru langit dan hijau yang melambangkan pemandangan tenang Selangor.

Di dalam masjid, terdapat kira-kira 70 bas-relief atau low relief, yang merupakan teknik yang membuat imej kelihatan seakan-akan terapung di permukaan datar, seperti pada syiling. Lukisan-lukisan ini penting dan unik kerana ia adalah satu-satunya masjid di Malaysia dengan ciri-ciri ini. Ciri-ciri menarik lain ialah Tangga Diraja dari Istana Alam Shah dan Mausoleum Diraja di mana Sultan Salahuddin yang lewat dikebumikan.

Selain itu, pelancong boleh melawat tarikan lain berdekatan masjid, seperti Istana Alam Shah (12 minit jauh) dan Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz (14 minit jauh). Terdapat beberapa hentian bas untuk sesiapa yang ingin menggunakan pengangkutan awam dan hanya 5 minit berjalan kaki dari hentian bas ke masjid.

Masjid Sultan Abdul Samad, Sepang. – SEMUA GAMBAR DIKECUALIKAN OLEH TOURISM SELANGOR

Masjid Sultan Abdul Samad, Sepang

Masjid Sultan Abdul Samad, juga dikenali sebagai Masjid KLIA, terletak hanya 10 minit dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur II (KLIA2). Sejak lapangan terbang dibina, beberapa kawasan bandar baru telah dibangunkan berdekatan untuk menyokong pentadbiran dan pengurusan kedua-dua lapangan terbang antarabangsa tersebut. Oleh sebab itu, ia dianggap sebagai salah satu lapangan terbang moden terbaik di kawasan tersebut.

Masjid ini dinamakan Sultan Abdul Samad sebagai penghargaan kepada Sultan Selangor keempat pada tahun 1857. Masjid Sultan Abdul Samad terkenal dengan reka bentuk luaran yang hijau dan biru yang cerah. Bunga kantan atau jahe, adalah bunga herba tempatan yang menjadi model untuk masjid tertentu ini.

Reka bentuk tata letak masjid secara simbolik mewakili bintang Islam, emblem sabit bulan, dan tingkap warna kaca yang berwarna-warni yang mengelilingi bahagian bawah kubah menambah elegan kepada masjid.

Selain daripada konsep bunga luaran, yang membenarkan cahaya semulajadi masuk mengikuti sudut matahari yang berubah-ubah dan menghasilkan bayangan bunga di dalam dewan sembahyang. Pada waktu malam, apabila kubah terang, ia membentuk bentuk lentera, yang menjadi mercu tanda untuk yang melintas.

Pelbagai kemudahan disediakan kepada pengunjung ketika melawat masjid ini seperti tempat letak kereta yang mencukupi, kemudahan kerusi roda, dan taman permainan dalaman untuk kanak-kanak. Hotel Movenpick (5 minit jauh) dan Mitsui Outlet Park KLIA (25 minit jauh) kedua-duanya terletak berdekatan dengan masjid.

Masjid Diraja Haji Fisabililah, Cyberjaya

Terletak di Cyberjaya, Masjid Raja Haji Fisabililah direka dengan struktur mampan yang akan menjadi inspirasi untuk perancangan dan pembinaan masjid-masjid di Malaysia yang akan datang. Disiapkan pada tahun 2015, masjid tertentu ini akan menjadi di antara yang pertama di dunia yang menyertai program Feed in Tariff Malaysia dan menggunakan tenaga solar untuk menjana elektrik. Nama Masjid Cyberjaya diilhamkan oleh seorang pejuang Bugis, Raja Haji Fisabilillah, yang mengalahkan tentera Belanda di Melaka.

Dengan bahan yang boleh dikitar semula dan peralatan yang cekap tenaga untuk mengurangkan penggunaan tenaga dan kos operasi yang lebih rendah, reka bentuk ini mematuhi tahap penarafan tertinggi yang ditetapkan oleh Standard Indeks Bangunan Hijau.

Selain itu, sejumlah kemudahan disediakan untuk menjamin keselesaan kepada 8,300 tetamu dan jemaah, termasuk lif kaca, tangga dan laluan bergerak atau berjalan, yang boleh digunakan oleh jemaah dari pelbagai peringkat umur.

Beberapa hentian bas terletak di sekitar kawasan biasa masjid bagi tetamu yang memilih untuk menggunakan pengangkutan awam. Selain itu, reka bentuk dalaman masjid menggabungkan unsur seni dan reka bentuk tradisional Melayu. Mihrab (sujud) dan minbar (mimbar) dihasilkan oleh pengrajin tempatan, menampilkan corak khat geometri Arab, nama-nama Allah dan juga Nabi-nabi.

Observatorium Selangor, Sabak Bernam

Observatorium Selangor adalah pusat penyelidikan dan pembangunan astronomi di Sabak Bernam yang disediakan oleh Jabatan Mufti Negeri Selangor. Melalui kerjasama dari pelbagai institusi dan jabatan kerajaan seperti Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia, Bahagian Kajian Sains Angkasa, Universiti Malaya, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia dan Kolej Universiti Antarabangsa Islam Selangor, Observatorium Selangor menjalankan aktiviti astronomi seperti merenung bulan, bintang, planet, konstelasi, komet atau meteor untuk mendapatkan maklumat terkini tentang sebarang perubahan objek di langit yang boleh memberi kesan kepada sistem cakerawala.

Di samping itu, Observatorium Selangor bertanggungjawab untuk melaksanakan pemerhatian bulan rasmi semasa Ramadan, Syawal dan Zulhijjah serta pemerhatian bulanan pada 29 hari setiap bulan dalam satu tahun. Observatorium Selangor menyediakan pusat yang luas untuk pendidikan, latihan dan menyebarkan dakwah melalui kursus atau seminar astronomi sebagai usaha untuk menyebarkan pengetahuan dan kemahiran.

Leave a Comment