Mewujudkan Impian Menjadi Kenyataan

BARU-BARU INI, Mahsuri Food Sdn Bhd, bekerjasama dengan Institut Makanan Malaysia (FIM), telah menganjurkan acara penghargaan dan graduan untuk kumpulan pertama graduan dari program Chef Muda Mahsuri.

Mahsuri dan FIM, bekerjasama dengan Zakat Selangor, telah memberikan sijil penghargaan kepada lima pelajar yang telah menamatkan program serta biasiswa kepada 10 pelajar kurang berkemampuan yang akan memulakan pengajian mereka tahun ini.

Dilancarkan pada tahun 2023, program Chef Mahsuri mensponsori pelajar Malaysia yang kurang bernasib baik yang bercita-cita untuk menjadi chef tetapi kurang dana untuk mengejar impian mereka. Program ini memberikan peluang kepada pelajar untuk mempelajari kemahiran kuliner dan mengejar impian mereka untuk menjadi chef. Mahsuri membayar untuk kursus tujuh bulan, yang termasuk latihan tiga bulan dan elaun RM500 setiap bulan serta penginapan percuma untuk setiap pelajar.

Kumpulan pertama, yang terdiri daripada lima pelajar, telah menamatkan kursus dan latihan industri yang berkaitan dan menerima tawaran penempatan pekerjaan. Graduan akan mempertimbangkan langkah seterusnya mereka apabila mereka memutuskan sama ada untuk meneruskan diploma atau ijazah dalam perjalanan akademik mereka.

Sementara itu, kumpulan baru yang terdiri daripada 10 tukang masak bakal menjalani latihan praktikal dan memperoleh kemahiran berharga di bawah bimbingan chef berpengalaman apabila kursus bermula pada bulan Mei 2024.

Antara 10 pelajar baru adalah Muhammad Fahmi Aiman, 18 tahun, yang berasal dari Bandar Tasik Puteri, Rawang. Fahmi mengatakan dia terinspirasi untuk memasuki industri makanan dan minuman oleh ibunya yang mengendalikan gerai menjual ayam chop. “Ini adalah ‘rezeki’ bagi saya dan keluarga saya kerana saya dapat meneruskan pelajaran saya,” kata Fahmi dengan penuh syukur.
Oleh S.TAMARAI CHELVI

Leave a Comment