Oppenheimer Mendominasi Bafta 2024

Pelakon Cillian Murphy, Robert Downey Jr dan pengarah Christopher Nolan menerima penghargaan atas sumbangan mereka kepada Oppenheimer, yang menjadi tumpuan di Anugerah Filem Akademi British (Bafta).

Murphy memenangi anugerah Pelakon Terbaik untuk perwatakannya dalam peranan utama, lelaki yang diakui mencipta bom atom, manakala Downey Jr menerima penghargaan Pelakon Pembantu Terbaik.

Mengucapkan rasa terima kasih selepas memenangi Bafta pertamanya, Murphy berseru, “Oh boy. Holy moly. Terima kasih banyak-banyak, Bafta.”

Pelakon Ireland itu menghargai “Oppenhomies”-nya dan memuji pengarah Christopher Nolan, menyatakan, “Terima kasih kerana sentiasa mendorong saya dan menuntut kecemerlangan kerana itulah yang anda berikan berulang kali.”

Ini merupakan kemenangan pertama Nolan di Bafta, menambahkan kilauan dalam karier cemerlangnya, yang termasuk filem-filem terkenal seperti Dunkirk, Inception dan The Dark Knight.

Nolan mengakui pihak-pihak yang menyokong filem tersebut dalam mengendalikan tema-tema gelapnya dan mengucapkan terima kasih kepada barisan pelakon yang dipimpin oleh Cillian Murphy yang “agung dan tidak takut”.

Tambahan pula, kemenangan Downey Jr, yang terjadi 31 tahun selepas kemenangan Bafta terdahulunya untuk filem 1993 Chaplin, menetapkan satu piawaian baharu untuk tempoh terpanjang di antara kemenangan oleh seorang pelakon.

Downey Jr, yang mempersembahkan watak penentang Oppenheimer Lewis Strauss selepas peranannya sebagai Tony Stark dalam beberapa filem Marvel Iron Man, mengucapkan terima kasih kepada Nolan.

Beliau berkongsi dengan kehadiran hadirin, “Baru-baru ini, orang itu mencadangkan saya mencuba pendekatan berlebih-lebihan sebagai usaha terakhir untuk menghidupkan semula kredibiliti yang merudum.”

Filem Oppenheimer meraih tujuh kemenangan Bafta, termasuk kategori filem terbaik yang diidamkan. Selain itu, Poor Things meraih lima anugerah, dengan Emma Stone dihormati sebagai Pelakon Wanita Terbaik dan Da’Vine Joy Randolph diiktiraf sebagai Pelakon Pembantu Wanita Terbaik untuk peranannya dalam The Holdovers.

Pelakon Michael J Fox membuat penampilan mengejutkan di majlis anugerah untuk menyampaikan Anugerah Filem Terbaik. Bintang Back to the Future berusia 62 tahun itu telah hidup dengan penyakit Parkinson selama lebih 30 tahun dan menerima tepukan gemuruh apabila muncul di pentas.

Leave a Comment