Osbourne Memanah West

Pemasaran yang TIDAK BAIK masih merupakan pemasaran yang baik, terutamanya bagi Kanye West yang kini berada dalam situasi yang sukar. Menjelang pelancaran album pertama rapper Vultures — terdapat lagi dua album akan datang, West mengadakan acara promosi album baru bersama Ty Dolla Sign di Chicago pada 8 Februari.

Nampaknya, West memainkan klip yang mengandungi sampel “Iron Man”, lagu dari band heavy metal terkenal Black Sabbath. Frontman band tersebut, Ozzy Osbourne, telah mengeluarkan rasa tidak puas hati melalui media sosial selepas berita pelanggaran hak cipta itu sampai kepadanya.

Di Instagram, Osbourne meletakkan kenyataan gambaran, menyatakan bahawa apabila West meminta kebenaran untuk memuatkan sebahagian daripada lagu Black Sabbath “Iron Man” daripada persembahan langsung pada tahun 1983 tanpa vokal, permintaannya telah ditolak kerana “West merupakan seorang antisemit dan telah menyebabkan penderitaan yang tidak terhingga kepada ramai orang”.

“Beliau tetap menggunakan sampel tersebut semalam di majlis dengar albumnya,” mesej tersebut diteruskan, sebelum berakhir dengan Osbourne menyatakan bahawa beliau tidak mahu ada kaitan dengan West.

Ini tidak berakhir di situ, kerana Sharon, isteri dan pengurus Osbourne, kemudian memberitahu TMZ bahawa West “melibatkan diri dengan Yahudi yang salah kali ini”. Walaupun “Bapak Angkat Metal” itu bukan Yahudi, Sharon adalah Yahudi dan itulah sebabnya mengapa Osbourne memiliki “alasan khas untuk menolak” West.

Sharon terus menyerang dengan mengatakan bahawa West mewakili kebencian sebagai “seorang antisemit yang tidak menghormati”. Keluarga Osbourne kemudian menghantar surat larangan kepada West, dengan Rolling Stone mengesahkan bahawa apabila Vultures 1 dilancarkan pada 10 Februari, sampel “Iron Man” telah dikeluarkan dari trek “Carnival” dalam album tersebut.

Sampel “Iron Man” digantikan dengan makam gitar yang kabur. Penentangan terbaharu ini hanyalah titisan dalam lautan bagi West, yang koleksi komen dan perbuatan kontroversi yang didakwa antisemitnya bermula pada Oktober 2022, yang membawa kepadanya dikeluarkan oleh peguamnya, agensi bakat, label rakaman, dan jenama fesyen.

Leave a Comment