Penemuan Penyu

BERENANG dengan penyu laut merupakan salah satu pengalaman terbaik di laut dan anda tidak perlu menjadi penyelam untuk menikmati aktiviti ini. Sesi snorkeling di The Taaras Beach & Spa Resort memberi peluang kepada anda untuk berdekatan dengan makhluk laut ini.

“Kami menjamin anda boleh berenang dengan penyu dari April hingga Oktober di The Taaras, dan anda boleh melihat kira-kira lima hingga 15 penyu pada bulan Julai dan Ogos. Kami adalah satu-satunya hotel di Malaysia di mana anda boleh berenang dengan penyu, dan satu-satunya hotel di negara ini yang mempunyai makmal penyu di dalam hotel,” kata pengurus kumpulan Berjaya Hotels & Resorts, Pravir Mishra.

Semasa musim penyu bertelur dari April hingga Oktober, para tetamu berpeluang melepaskan anak penyu ke laut, sumbangan dari aktiviti ini akan disalurkan untuk penyelidikan dan pembangunan pemuliharaan penyu di Seatru Turtle Lab, yang terletak di lobi The Taaras.

Sejak tahun 1993, Sea Turtle Research Unit (Seatru) dan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) bekerjasama dengan Berjaya Corp Bhd untuk mengekalkan usaha pemuliharaan penyu laut di Pulau Redang.

Seatru Turtle Lab adalah sebuah makmal awam di Taaras yang dilancarkan pada tahun 2018 untuk menyediakan pemuliharaan dan pendidikan penyu laut kepada tetamu. Makmal ini adalah yang pertama kali di Malaysia, membolehkan tetamu di hotel untuk menyaksikan pemuliharaan penyu secara langsung semasa bercuti di Taaras. Makmal ini dikendalikan oleh ahli biologi marin Taaras sendiri yang bekerjasama dengan pasukan saintis Seatru dan pembantu penyelidik yang terlatih dari UMT.

Di makmal, tetamu akan dibimbing melalui kitaran hidup penyu laut dari peneluran dan penerbangan hingga pengenalan spesies, pengukuran dan pelabelan penyu laut, serta memahami pemangsa semulajadi.

Biolog marin junior Taaras, Muhammad Danial Hakim, memberitahu The Sun bahawa Seatru Turtle Lab di resort itu ditubuhkan kerana kawasan perlindungan penyu berhampiran mempunyai kemudahan terhad untuk penyelidikan, dan makmal ini akan memendekkan masa untuk memindahkan gugusan penyu untuk penyelidikan. Terdapat empat silinder di makmal di mana setiap silinder boleh menyimpan 60 hingga 80 telur.

“Dari kawasan perlindungan penyu Chagar Hutang di utara Pulau Redang, kami memindahkan gugusan telur dan menginkubasinya di makmal untuk tujuan eksperimen saintifik, sebelum melepaskan anak penyu ke laut.”

Beliau menambah bahawa Taaras juga terlibat dalam pemuliharaan karang dengan penyelam-penyelam lain. Menariknya, tetamu juga boleh menganjurkan karang.

“Rangkaian karang semulajadi mati disebabkan oleh kenaikan suhu laut yang disebabkan oleh perubahan iklim yang membebankan karang tersebut, di mana campur tangan manusia diperlukan. Kami kemudiannya akan menanam terumbu karang tiruan ke dalam laut untuk memulihkan ekosistem marin.”

$!Sebuah percutian di Redang bermaksud merendam diri dengan ikan-ikan berwarna-warni dan makhluk laut lain.

Sebuah percutian di Redang bermaksud merendam diri dengan ikan-ikan berwarna-warni dan makhluk laut lain.

Leave a Comment