Penerus Nintendo Switch ditangguhkan hingga 2025

WALAUPUN terdapat spekulasi yang kuat bahawa penerus kepada Nintendo Switch akan dilancarkan tahun ini, laporan terkini oleh portal berita permainan berdasarkan sumber individu mereka menunjukkan bahawa Nintendo akan melancarkan konsol baru mereka tahun depan.

Pertama sekali, wartawan Brazil Pedro Henrique mengumumkan berita ini di X (sebelumnya Twitter) dan dalam podcast X O do Controle pada 16 Februari bahawa lima sumbernya dari tiga benua yang berbeza memberitahunya bahawa Nintendo Switch 2 hanya akan dilancarkan awal tahun depan.

Selepas berita tersebut disiarkan oleh Eurogamer dan Video Games Chronicle (VGC), sumber yang berbeza menghubungi kedua-dua portal tersebut, mengesahkan apa yang dinyatakan oleh Henrique.

Menurut sumber VGC, syarikat permainan pihak ketiga telah dimaklumkan mengenai penangguhan dalaman dengan pelancaran konsol generasi seterusnya Nintendo, berpindah dari jangka masa sebelum ini pada akhir 2024 ke awal tahun depan.

VGC kemudian mendakwa bahawa pemindahan pelancaran ke tahun depan akan sejajar dengan pelancaran Switch semasa ini, di mana ia dilancarkan pada Mac 2017 selepas diumumkan secara rasmi pada Oktober 2016.

Mengikuti perkembangan oleh VGC, Eurogamer mengesahkan apa yang dilaporkan oleh portal tersebut, mendakwa bahawa pelancaran penerus Switch dipindahkan ke tahun 2025 supaya ia dapat dilancarkan dengan rangkaian permainan yang lebih besar.

Seperti biasa, ini merupakan spekulasi semata-mata, didakwa daripada sumber yang kukuh dan perkara akan berubah, terutamanya apabila Nintendo semakin hampir kepada akhir tahun kewangan semasa.

Jika syarikat tersebut memutuskan untuk mendedahkan maklumat yang penting, kemungkinan besar ia akan berlaku selepas bulan Julai tahun ini.

Leave a Comment