Pengeluar FF16 Mengumumkan Versi PC Berada Dalam Tahap Akhir

HAMPIR setahun selepas pengecualian Final Fantasy XVI (FF16), versi PC permainan itu berada dalam “tahap optimisasi terakhirnya”, ungkap produser permainan Naoki Yoshida.

“Bila kita boleh mengeluarkan versi PC mungkin bergantung pada (optimisasi) keperluan sistem dan spesifikasi untuk PC yang pemain perlukan, jadi kami cuba untuk menyelesaikan masalah ini. Secara semulajadi, (spesifikasi PC) nampaknya agak tinggi,” katanya seperti yang dilaporkan dalam media.

Yoshida juga mendedahkan bahawa Square Enix merancang untuk melancarkan demo permainan untuk PC agar pemain boleh mencubanya, sama seperti penerbit itu telah melancarkan demo untuk versi PlayStation 5 permainan pada tahun lalu.

“Kita tidak boleh bercakap terlalu banyak mengenai butiran bila ia akan dilancarkan. Saya fikir dalam masa yang lebih sedikit, kita akan berada dalam tempat yang lebih baik untuk mengumumkan perkara-perkara. Tetapi satu perkara pasti: Ia tidak akan terlalu lama lagi; bukan setahun, bukan dua tahun, mungkin lebih pendek dari itu,” jelasnya.

Wawancara juga membincangkan apa yang Yoshida dan pasukan FF16 alami semasa mengembangkan permainan, seperti penekanan mereka dalam mendorong skala teknikal permainan semaksimum mungkin.

Beliau juga mendedahkan bahawa selepas pengeluaran tambahan kedua FF16 pada suku kedua tahun ini, mungkin tidak akan ada tambahan lain pada permainan itu.

“Jawapan saya yang jujur adalah saya tidak tahu pada masa ini, tetapi pada masa yang sama, kemungkinannya tidak sepenuhnya sifar. Saya tidak mahu menolak sebarang kemungkinan yang sebenar pada masa ini,” kesimpulan Yoshida.

Leave a Comment