Pereka fesyen Amerika Syarikat, ‘geriatric starlet’ Iris Apfel meninggal dunia pada usia 102

NEW YORK: Iris Afpel, ikon gaya berusia seratus tahun dari wilayah Queens, New York dengan segera dikenali oleh cermin matanya yang besar, telah meninggal dunia pada usia 102 tahun, mengikut akaun Instagramnya.

Dirinya yang sering menggambarkan diri sebagai “bintang tua”, lebih dikenali sebagai seorang pereka tekstil dan selebriti fesyen, mencapai kemasyhuran puncak hanya pada usia 80-an dan 90-an.

Seorang pereka hiasan yang berani, beliau sentiasa menjadi sebahagian daripada barisan hadapan pertunjukan fesyen di Paris selama lebih separuh abad.

Rambut putih pendek beliau, cermin besar, bibir merah terang, kalung manik-manik besar dan gelang memberinya keistimewaan aneh di kalangan glitterati New York.

Apfel mengisi dua tingkat apartmennya di Park Avenue dengan hasil kerja mereka para pereka hebat abad ke-20, yang telah dikumpulkannya sepanjang dekadnya yang pelbagai.

Para pereka fesyen dan tokoh-tokoh fesyen dari Alexander Wang hingga Isaac Mizrahi menyatakan diri sebagai peminat wanita berusia seratus tahun paling chic di dunia, yang terkenal dengan kegemarannya terhadap barang kemas.

– ‘Cari kebahagiaan anda sendiri’ –

Museum Metropolitan New York menganjurkan retrospektif besar pertama mengenai garderobnya pada tahun 2005, dengan Apfel mengakui beliau lebih cenderung untuk mencari barang kemas menarik di kedai barang murah Harlem daripada di Tiffany’s.

Bantuan kegemaraan Apfel tersebar di luar muka surat fesyen adalah dokumentari berjaya Albert Maysles tentang beliau pada tahun 2014, “Iris.”

Empat tahun kemudian, autobiografi beliau “Iris Apfel: Accidental Icon” muncul di rak-rak kedai buku.

Sentiasa seorang usahawan, Apfel dikenali kerana kerjasama dengan pelbagai jenama: seorang Barbie dicipta mengikut citranya, beliau mempunyai koleksi di Home Shopping Network dan juga mengeluarkan jenama solekan dengan MAC Cosmetics.

Kunci untuk menikmati kehidupan, katanya, adalah untuk tidak berhenti bekerja. “Saya tidak berhenti,” katanya sekali kepada tetamu dalam satu majlis di kedutaan Amerika di Paris.

“Cuba perkara baru. Jangan biarkan usia dan nombor menakutkan anda. Anda perlu mencari kebahagiaan anda sendiri, menjadi individu sebaik yang anda boleh, dan jangan ikut rentak,” tambahnya.

Apfel dan suaminya, Carl Apfel, yang meninggal pada usia 100, bersama-sama memiliki Old World Weavers dari tahun 1950 hingga 1992, mengembalikan dan menjual tekstil termasuk ke Rumah Putih.

Lahir sebagai Iris Barrel pada 29 Ogos 1921 di Queens, Apfel melanjutkan pengajian dari sekolah seni Universiti Wisconsin dan bekerja sebagai penulis salinan untuk Women’s Wear Daily.

Beliau tidak pernah takut akan warna atau siluet tak biasa, Apfel menggesa wanita muda dalam satu pertemuan untuk meninggalkan “pakaian seragam” moden berwarna hitam atau jeans dengan seluar panjang, sweater, bot dan jaket bomber kulit.”

Sebaliknya beliau memberitahu mereka untuk “berani berbeza. Jadilah diri anda sendiri, menjadi individu.”

“Jika anda memakai sesuatu dan ia tidak berfungsi, jangan risau,” katanya, “polis fesyen tidak akan menangkap anda.”

Ucapan penghormatan mengalir dari seluruh internet selepas kematian Apfel, mencerminkan peminatnya yang banyak.

Muzikus Lenny Kravitz menggambarkan Apfel di Instagram sebagai seseorang yang telah “menguasai seni hidup,” manakala kedai pakaian Old Navy mengingatinya sebagai “ikon selamanjanya.” – AFP

Leave a Comment