Perjuangan Waters menentang penapisan dan kritikan

ROGER Waters terkenal atas beberapa sebab. Pertama, beliau adalah salah seorang pengasas dari salah satu kumpulan muzik rock terbesar, Pink Floyd. Kedua, beliau juga dikenali kerana sering berselisih dengan rakan sebumbungnya terdahulu, terutamanya David Gilmour.

Ketiga, beliau telah mendapat banyak perhatian atas pandangan politiknya yang terbuka dan kontroversial. Ini termasuk mempertahankan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine serta menyerang Israel atas perlakuan terhadap rakyat Palestin.

Mangsa terkini kemarahan 80 tahun ini adalah tiada lain daripada vokalis U2, Bono (juga dikenali sebagai Paul Hewson).

Dalam satu temu bual yang baru-baru ini muncul dengan Al-Jazeera, Waters menyerang Bono atas komen yang beliau buat tahun lalu semasa pertunjukan residensi di Las Vegas pada permulaan peperangan Israel-Palestin Oktober lalu, di mana Bono mendedikasikan persembahannya kepada mangsa yang terbunuh di festival muzik Israel, Supernova.

“Ibu saya memberitahu saya bahawa apabila berdepan dengan masalah yang sukar, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah membaca, membaca, membaca, membaca. Kemudian, bahagian seterusnya adalah mudah – lakukan perkara yang betul,” kata Waters pada permulaan temu bual sebelum menumpukan perhatian kepada Bono.

“Sesiapa yang mengenali Bono sepatutnya pergi, mengangkatnya dengan kaki terbalik dan goncangkan sehingga dia berhenti menjadi (xxxx) besar. Kita perlu mula mengatakan kepada orang-orang ini, ‘Pendapat anda sangat menjijikkan dan merendahkan, menyokong entiti Zionis’,” geram otak di belakang “The Wall”.

Walau bagaimanapun, Waters telah dituduh sebagai anti-Semitik atas pandangan bercakapnya, tidak terkecuali oleh Gilmour dan isteri penulisnya, Polly Samson.

Samson secara langsung menyifatkan Waters sebagai seorang rasisme yang tidak meminta maaf yang mempunyai masalah dengan orang berketurunan Yahudi.

Filem dokumentari terkini The Dark Side of Roger Waters termasuk beberapa insiden yang dianggap oleh pengeluar Campaign Against Anti-Semitism sebagai bukti anti-Semitisme Waters.

Sebagai balasan, beliau menolaknya sebagai “siasatan, tidak meminta maaf dan dipercayai propaganda”. Beliau juga menyeru cubaan Israel untuk menggabungkan antara anti-Semitisme dan benci terhadap Israel seolah-olah mereka adalah satu perkara yang sama.

Pada bulan April, Waters memenangi pertempuran undang-undang di mana beliau membawa bandar Frankfurt di Jerman ke mahkamah selepas pembatalan salah satu persembahannya pada bulan Februari pada tahun yang sama disebabkan sokongannya terhadap pergerakan Boycott, Divestment, Sanctions.

Sebelum dia menjatuhkan kritikan terhadap Bono, Waters telah ditolak oleh labelnya BMG bulan lalu atas komen-komennya menentang Israel.

Leave a Comment