Permintaan Maaf Karina

Berita terbaru mengenai Karina dari kumpulan gadis Aespa yang berkencan dengan pelakon Lee Jae-wook sekali lagi menimbulkan perhatian media dan peminat K-pop.

Mengesahkan bahawa mereka berkencan, Karina, yang nama sebenarnya ialah Yu Ji-min, menulis sepatah kata maaf di akaun Instagramnya, berjanji untuk “memulihkan luka” yang disebabkan kerana berani memiliki kehidupan sosial sendiri.

Peminat dilaporkan menunjukkan ketidaksenangan mereka dengan berita ini dengan memandu kenderaan dengan papan iklan elektrik ke pejabat pengurus Karina sebagai protes. Mesej di papan iklan itu bertanya kepada Karina mengapa “cinta yang diberikan oleh peminat-peminatmu” tidak mencukupi.

Pengurusan yang ketat, ketaingan peminat yang intens, pemeriksaan media yang tidak berkesudahan, dan tekanan dalam industri yang sangat kompetitif telah kerap menimbulkan tekanan pada bintang-bintang K-pop.

Hanya satu dekad yang lalu, ramai daripada artis ini dihalang daripada berkencan atau memiliki telefon bimbit peribadi. Hubungan peribadi ditolak kerana ini memberi kesan yang serius kepada populariti bintang-bintang K-pop ini di kalangan peminat yang menganggap hubungan tersebut sebagai skandal.

Di Jepun, ramai artis terikat dengan syarat dan peraturan yang ketat, dengan peraturan “tidak berkencan” menjadi lazim dan perkahwinan merupakan sesuatu peristiwa yang memerlukan kebenaran pengurusan.

Pada tahun 2023, berita mengenai hubungan vokalis utama Blackpink, Jisoo, dengan pelakon Ahn Bo-hyun menimbulkan kontroversi.

Hubungan Karina dengan Lee, 25 tahun, pertama kali diketahui pada 27 Februari. Kemudian disahkan bahawa mereka telah bertemu awal tahun lepas.

Agensi Lee, C-JeS Studio, meminta “penghormatan yang hangat … kerana ini melibatkan kehidupan peribadinya”.

Leave a Comment