Persatuan Pelakon menguatkuasakan protokol yang ketat dalam kes keselamatan

Di luar industri filem, dalam kes ini Hollywood, kebanyakan tidak sedar bahawa apabila melibatkan penggambaran adegan intim, bukan hanya pengarah filem sahaja yang membuat arahan mengenai apa yang mereka mahukan pelakon dan pelakon wanita lakukan.

Terdapat protokol yang diletakkan untuk melindungi bakat sebelum dan semasa penggambaran agar perkara tidak melebihi batas dan merosakkan keselamatan mereka, dan ini ditangani oleh pembantu pengarah intim yang dikenali.

Dalam kontroversi terkini yang melibatkan Jenna Ortega berkenaan peranannya dalam filem Miller’s Girl, persatuan pelakon Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) telah campur tangan untuk memastikan persetujuan terhadap penggambaran adegan intim berlanjut jauh selepas pelakon telah meninggalkan set.

Persatuan telah mengeluarkan standard baru dan garis panduan protokol untuk pembantu pengarah intim apabila membincangkan kerja mereka di set dengan pelakon.

Menurut IndieWire, pembantu pengarah intim kini perlu mendapatkan kebenaran daripada seorang pelakon sebelum berkongsi butiran adegan intim mereka secara awam.

Jika mereka membincangkan apa yang berlaku di set tanpa kebenaran yang diperlukan, mereka akan dikeluarkan dari pendaftaran pembantu pengarah intim yang disahkan oleh SAG-AFTRA selepas penyiasatan.

Persatuan telah membuat langkah tersebut selepas pembantu pengarah intim Kristina Arjona membuat kenyataan awam dengan The Daily Mail mengenai kerja dengan Ortega dan Martin Freeman dalam filem tersebut, yang merupakan filem thriller erotik mengenai seorang pelajar muda dan seorang guru separa tua terlibat dalam hubungan mentor-murid yang kontroversial.

Miller’s Girl telah dilancarkan di platform penstriman dan segera menyebabkan kontroversi, terutamanya berkenaan dengan adegan dilaporkan yang mengandungi rating X di mana watak Ortega dan Freeman melakonkan adegan fantasi erotik.

Garis panduan terkini SAG-AFTRA sekarang menyatakan bahawa pembantu pengarah intim “harus mengekalkan kerahsiaan kerja seorang pelakon dan pengalaman dalam melakukan adegan yang sangat sensitif kecuali mereka mendapat kebenaran pelakon untuk berkongsi maklumat ini secara awam”.

Deadline tambah lagi dalam laporannya bahawa Arjona telah menandatangani perjanjian kerahsiaan dengan Lionsgate sebagai pekerja filem dan juga menandatangani perjanjian tidak mendedahkan.

Leave a Comment