Pertama Kuartal Tahun Terbakar Dengan Permainan Besar

BERIKUTNYA masalah tenaga kerja dan kewangan yang melanda studio permainan tahun lalu, 2023 merupakan salah satu tahun langka yang sehingga kini telah menghasilkan pelbagai permainan hebat, satu demi satu.

Secara harfiah, tiada ruang untuk para pemain permainan untuk bernafas, dengan jurang di antara jendela pelancaran setiap permainan sangat rapat. Tahun ini mungkin akan menjadi seakan ulangan 2023, dengan bulan-bulan 2024 yang sibuk dengan permainan yang dilancarkan secara berturutan.

Inilah lima permainan terbesar yang akan dilancarkan dari Januari hingga Mac 2024.

The Last of Us Part 2 Remastered

Tarikh Keluaran: 19 Jan

Platform: PlayStation 5

Berbeza dengan remaster 2022 The Last of Us Part 1, Part 2 Remastered bukan hanya peningkatan sederhana dalam kualiti grafik. Permainan yang akan datang juga akan dilengkapi dengan banyak ciri dan mod baru.

Yang terbesar daripadanya adalah mod roguelite baru yang dinanti-nantikan yang dipanggil No Return. Pemain akan memilih salah satu watak utama dalam cerita untuk melalui tahap-tahap tertentu dengan rintangan musuh yang sukar secara rawak untuk mencapai akhir.

Mati adalah sesuatu yang mustahil dan akan menetap semula kemajuan mereka, tetapi pemain akan mengekalkan senjata dan kemahiran yang dibuka untuk membantu dalam percubaan seterusnya untuk hidup.

Pemain Malaysia dengan salinan PlayStation 4 asal The Last of Us 2 mereka boleh menaik taraf ke versi PS5 yang dimuktamadkan hanya RM40.

Persona 3 Reload

Tarikh Keluaran: 2 Feb

Platform: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X/S, Microsoft Windows

Remake asal Persona 3 Reload dari 2006 akan menampilkan peningkatan grafik dan fungsi yang akan membawa permainan lebih dekat dengan permainan Persona terkini Atlus.

Malangnya, Reload tidak akan mengandungi kandungan cerita dari pelancaran semula sebelumnya permainan, seperti epilog Persona 3 FES ‘The Answer’ atau pilihan Persona III Portable bagi pemain untuk memilih watak perempuan sebagai watak utama.

Sebagai pencipta Reload telah jelas bahawa mereka mahu permainan tersebut lebih sejajar dengan permainan asal, sesiapa yang mencari versi “muktamad” dengan semua lonceng dan wisel tambahan mungkin mahu terlepas permainan ini.

Suicide Squad: Kill the Justice League

Tarikh Keluaran: 2 Feb

Platform: PlayStation 5, Xbox Series X/S, Microsoft Windows

Permainan terkini dalam “Arkhamverse”, Kill the Justice League, pada awalnya mempunyai banyak hype di sekelilingnya, tetapi selepas beberapa penangguhan dan pendedahan oleh pembangun Rocksteady Studios tahun lalu, antusiasme peminat nampaknya telah mereda sedikit.

Mempamerkan sebuah cerita melibatkan sekelompok tentera bayaran yang tidak sukarela diberikan tugas untuk memerangi ahli superhero yang ikonik dari DC Comics, Kill the Justice League nampaknya akan menjadi permainan tindakan tembak-menembak dengan penekanan yang besar pada rampasan, yang tidak disukai oleh para pemain.

Bulan-bulan yang lalu telah melihat kebocoran cerita permainan, bersama dengan watak-watak yang boleh dimainkan tambahan selepas pelancaran, seperti Killer Croc yang berpotensi.

Walaupun permainan tembak-menembak rampasan mungkin bukan apa yang peminat inginkan, permainan ini adalah wajib beli untuk peminat tegar DC Comics.

Skull and Bones

Tarikh Keluaran: 16 Feb

Platform: PlayStation 5, Windows PC, dan Xbox Series X

Berinspirasikan daripada pertempuran laut, pelayaran dan penerokaan yang diperkenalkan dalam Assassin’s Creed IV: Black Flag, Skull and Bones mula dibangunkan satu dekad lalu dan sejak itu, telah melalui beberapa perubahan sambil tarikh keluarannya ditangguhkan sebanyak lima kali.

Jika Ubisoft berjaya melancarkan permainan bulan depan, pemain akhirnya akan dapat memuaskan fantasi lanun abad ke-17 mereka yang dimodelkan dalam format pemain berganda.

Final Fantasy VII Rebirth

Tarikh Keluaran: 29 Feb

Platform: PlayStation 5

Selepas kejayaan blockbuster Final Fantasy VII Remake tahun 2020, tungguan peminat untuk sekuel hampir berakhir.

Walaupun Remake memberi tumpuan kepada lima hingga lapan jam pertama atau lebih daripada Final Fantasy VII asal tahun 1997, Rebirth akan membuka dunia Midgar kepada pemain – sehingga tahap tertentu – untuk mereka mengalami arah baharu rumit yang akan diambil oleh Square Enix dalam permainan ini.

Dragon’s Dogma 2

Tarikh Keluaran: 22 Mac

Platform: PlayStation 5, Windows PC, dan Xbox Series X

Semua yang membuat Dragon’s Dogma pertama baik akan dipertingkatkan dan diluaskan, atau begitu pengarah permainan ini, Hideaki Itsuno, telah dakwahkan.

Berbeza dengan permainan fiksyen tinggi dan fantasi tinggi Baldur’s Gate 3 tahun lalu, Dragon’s Dogma 2 tidak akan berpusingan. Sebagai permainan tindakan yang berlatarkan dunia medieval fantasi tinggi yang serupa, permainan ini berpotensi menjadi antara hasil terbaik tahun ini.

Leave a Comment