Perubahan Persepsi Tentang Kecantikan

SONYA DANITA CHARLES bukanlah sekadar seorang model dengan laman media sosial, tetapi beliau menggunakan platform tersebut untuk menakrifkan semula apa sebenarnya kecantikan itu dan berkongsi perjuangan sebenar, ketidakcukupan diri, dan cabarannya.

Sonya mempunyai keadaan kulit yang dipanggil vitiligo, yang disebabkan oleh kekurangan pigmen yang dipanggil melanin, menyebabkan kulit kehilangan warnanya.

Ini sering menarik pandangan, rasa ingin tahu, dan kadang-kadang, komen negatif dari orang asing, tetapi wanita 30 tahun yang berani ini, yang berjalan dengan terdedahnya bercak vitiligo, menerimanya dengan tabah.

Sebagai contoh teladan, Sonya tidak hanya merangkul vitiligo tetapi juga tidak pernah membiarkan keadaannya menghalangnya daripada mencapai kejayaan dalam kehidupan. Menurut Sonya, vitiligo adalah keadaan di mana kulit kehilangan pigmentasinya kerana sistem imun menyerang sel-sel kulit melanin (melanosit), menganggapnya sebagai virus.

Bercak pada kulit berbeza dan kelihatan berbeza dalam setiap individu. Sehingga kini, kira-kira 1% dari populasi dunia mempunyai vitiligo.

Kesenian perasaan kasih diri

Sesetengah individu mungkin mempunyai bercak kulit yang terang, tempat besar di satu kawasan, atau bintik-bintik tersebar di sekitar muka dan badan, sama seperti apa yang dimiliki oleh Sonya.

“Ia bermula apabila saya berusia lapan tahun dengan satu bercak kecil di muka saya dan berkembang melalui tahun remaja saya,” kata Sonya. “Sewaktu membesar, ia mencabar. Mereka (pelajar) memanggil saya dengan nama seperti dalmation dan lembu (kerana bercak pada kulitnya),” kata Sonya, yang sering diintimidasi oleh remaja lain.

Bagaimanapun, beliau menganggap situasi sebegini berlaku disebabkan ketiadaan kesedaran dan pendidikan di kalangan pelajar. “Pada dasarnya, saya telah mencuba segala-galanya untuk kulit saya dan tidak ada yang berkesan,” kongsikan Sonya.

Setelah memaksa badannya dengan pelbagai ubat, ia datang pada satu titik di mana mencukupi dan dia memutuskan untuk berhenti pada usia 17 tahun.

“Saya mula sedar bahawa saya perlu mencintai diri saya lebih daripada cuba untuk berubah,” tambah Sonya.

Mimpi menjadi kenyataan

Selepas menamatkan ijazah BBA dalam Perladangan Fesyen dan Pemasaran Perniagaan di Woodbury University, Los Angeles, California, Sonya mendapat peluang untuk bekerja di belakang pentas di New York Fashion Week yang terkenal. Dia sentiasa ingin mencuba nasib sebagi model tetapi kekurangan keyakinan, kerana model-model di peragaan tersebut kelihatan mempunyai kulit yang sempurna.

Namun, peluang untuk menjadi model tiba-tiba muncul. Sonya, yang bekerja di jabatan pemasaran di Pavillion KL, sedang berjalan ke arah tandas, ketika seorang jurugambar memerhatikannya.

“Saya ambil kadnya dan saya tidak berfikir banyak. Beberapa bulan kemudian, dia menghantar mesej kepada saya lagi dan berkata segalanya sudah sedia dan yang saya perlu lakukan hanyalah hadir. Ketika sesi rakaman, saya menangis kerana saya merasai ketidakpastian dan tidak bersedia untuk memperlihatkan bahagian itu,” kata Sonya.

Membuat sejarah di KL Fashion Week

Beliau mengungkapkan bahawa sebelum ini, foto-foto yang dipaparkan di media sosial menunjukkan tubuhnya yang ditutup sepenuhnya. Kemudian dia terfikir tentang model Kanada, Winnie Harlow, yang berjaya mengatasi stigma vitiligo untuk menjadi kejayaan besar dalam industri fesyen.

Maka, beliau mula menulis “kisah-kisah kecil” dengan setiap gambar yang dipaparkan, berserta pemikiran, perjuangan, dan ketidakcukupan yang dialaminya di media sosial.

Tidak lama kemudian, orang ramai mengambil perhatian dan jenama-jenama mula memanggilnya untuk iklan di majalah, editorial, dan kempen. Beliau adalah model pertama dengan vitiligo yang berjalan di runway dalam sejarah KL Fashion Week pada tahun 2018.

Sonya, yang menjadi pengasas Persatuan Vitiligo Malaysia, platform dalam talian untuk mewujudkan kesedaran dan advokasi, telah bekerjasama dengan jenama kosmetik seperti Lancome, Estee Lauder, Maybeline, dan Sephora.

“Saya mula menggunakan platform saya untuk mencipta lebih banyak kesedaran dan mengubah idea di sebalik kecantikan, untuk membentuk semula kecantikan dan apa sebenarnya maknanya, semasa saya membesar,” jelas Charles.

“Idea saya adalah untuk mengubah seluruh naratif dan juga untuk meningkatkan kesedaran di kalangan individu dengan masalah kulit atau yang kelihatan berbeza, secara umum, dan mengajar bahawa, tidak kira bagaimana kita kelihatan di luar, yang paling penting adalah siapa kita di dalam.”

Menakrif semula kecantikan

“Idea saya tentang kecantikan adalah individualiti kerana saya rasa setiap orang dicipta atas alasan. Saya sentiasa percaya kecantikan tidak subjektif kepada apa yang diberitahu media atau orang lain kepada saya, tetapi lebih kepada apa yang anda pilih untuk dilihat sebagai cantik,” ujar beliau.

Ini, katanya, membuat seseorang itu cantik. Pada hari ini, Charles melihat corak kulitnya sebagai karya seni, mengatakan bahawa apabila warna tersimbah di atas kanvas kosong, corak yang berbeza muncul.

“Saya melihat kulit saya sebagai satu bentuk seni, sama seperti beberapa orang mempunyai tatu atau tusukan sebagai satu bentuk seni. Kulit saya adalah versi seni saya,” itulah pengakuannya.

Menyebarkan mesej positif

Sebagai pengaruh media sosial, Sonya menggambarkan dirinya sebagai “aktivis positif badan”. Beliau bertujuan untuk membantu orang lain merasa lebih yakin dan untuk mencintai serta memahami diri mereka dengan lebih baik, tetapi beliau juga ingin jujur ​​dengan peminatnya.

“Bagi saya, ini semua tentang menjadi autentik dan menunjukkan kerentanan. Saya benar-benar percaya bahawa kerentanan adalah kekuatan, walaupun kita diberitahu bahawa kerentanan adalah tanda kelemahan, tetapi saya rasa sebaliknya, kerana itu menjadikan kita manusia. Kita semua ada hari baik dan hari buruk.”

Sonya berharap dapat menggunakan platform media sosial secara positif untuk membuat perubahan positif dalam alam sekitar, budaya, dan industri.

Jangkau Sonya melalui akaun Instagramnya: instagram.com/sonyadanita

Leave a Comment