Pisau, Pistol dan Sarung Tangan

Untuk membangunkan semula 1997 Final Fantasy VII (FF7) untuk penonton permainan moden, Square Enix melihat pada kemasukan permainan lebih moden dalam francais tersebut.

Sebaliknya meninggalkan sepenuhnya permainan berpusing, Remake Final Fantasy VII tahun 2020 menyatukan yang lama dan baru bersama, memberikan sistem hibrid yang mempertahankan tindakan penuh adrenalin sambil memberikan kebebasan kepada pemain.

Satu aspek yang memainkan peranan besar dalam tindakan Remake adalah senjata mereka. Seperti jumlah “limit breaks” yang sedikit – gerakan istimewa yang menyebabkan kerosakan ekstrim – senjata dalam Remake juga terhad.

Bergabung dengan jumlah mana permainan hanya memberikan akses kepada empat watak (lima jika kita mengira Final Fantasy VII: Remake Intergrade), kolam pemain boleh bermain sangat cetek.

Dalam FF7 asal, setiap watak mempunyai 16 senjata yang boleh diperoleh dalam pelbagai cara, tetapi dalam permainan ini, hanya ada enam senjata setiap watak.

Untuk artikel ini, fokus adalah pada senjata terbaik setiap watak boleh dapat dalam Remake dan apa yang boleh dijangkakan oleh para pemain dalam siri berikutnya.

Hardedge

Pedang terbesar pukulan utama watak utama Cloud Strife, Hardedge, boleh dibeli separuh jalan ke dalam cerita Remake dan menjelang akhir, ia akan mempunyai kerosakan tertinggi daripada semua senjatanya.

Ia juga hadir dengan kemampuan yang dipanggil “Infinity’s End”, yang menyebabkan kerosakan dan mengejut musuh.

Satu pesaing rapat adalah Twin Stinger, tetapi ia kurang keluaran kerosakan dan disebabkan oleh Strife adalah pejuang jarak dekat, yang perlu masuk rapat untuk memberikan kerosakan besar dan mengejut, Hardedge adalah lebih sesuai.

Big Bertha

Walaupun pemimpin bersenjata Avalanche mempunyai dua senjata yang membolehkannya menyekat musuh jarak dekat dan peribadi, Barret Wallace lebih sesuai untuk menjadi pejuang jarak, menembakkan pistol mesin dan menutupi rakan-rakannya dari jarak.

Untuk tujuan itu, Big Bertha adalah “senjata senggama” terbaik Wallace. Daripada semua senjata jaraknya, ia mempunyai kuasa tertinggi, mempunyai slot yang baik dan datang dengan kemampuan Kemarahan Maksimum, di mana Wallace secara berterusan menembak pistol mesinnya dan menghancurkan musuh di bawah hujan peluru.

Feathered Gloves

Seperti Strife, Tifa Lockhart adalah pejuang jarak dekat. Sebaliknya menggunakan senjata, Lockhart bertarung menggunakan seni beladiri, sihir, pukulan dan tendangan, dengan senjata-senjata beladiri yang berbeza jenis yang berbeza.

Memainkan peranan yang sedikit berbeza daripada yang lain, fungsinya dan set kemahirannya adalah bertujuan untuk membuat musuh mengejut dan terkesan dengan pantas, menggunakan serangan fizikal dan sihir.

Kerana ini, senjata terbaik Lockhart haruslah “feathered gloves”nya. Menjadi sarung tangan yang paling seimbang, ia membolehkannya memenuhi peranan utamanya sebagai penyerang campuran.

Mythril Rod

Kembali kepada awal artikel, Remake hanya mempunyai empat watak dan tidak ada kotak pasir besar untuk dimainkan disebabkan setiap watak mempunyai peranan khusus yang perlu dipegang semasa pertempuran.

Ini tidak boleh lebih benar dengan Aerith Gainsborough, penawar dan penyerang sihir Remake. Tiga watak lain boleh menggunakan mantra penyembuhan dan sihir, tetapi tiada yang dapat menarik apa yang Gainsborough lakukan kerana kecekapan sihirnya yang luar biasa.

Senjatanya menyokongnya lebih jauh, kerana setiap senjata mempunyai statistik serangan sihir yang besar dan tiada yang mempunyai sihir kuat seperti “Mythril Rod”.

Sihranya besar disokong dengan slot yang hebat dan kemampuan “Ray of Judgement”, yang semua orang yang memainkan permainan itu telah digunakan ad nauseam.

Four-Point Shuriken

Yuffie Kisaragi tidak ada dalam permainan Remake asas, tetapi dia diperkenalkan dalam tajuk semula Intergrade untuk PlayStation 5. Karena ceritanya sangat pendek, dia mempunyai lebih sedikit senjata, berjumlah tiga.

Antara itu, senjata asas yang dia mula dengan – Four-Point Shuriken – adalah yang terbaik. Sementara Steel Reaper mempunyai sedikit lebih kerosakan, ia memotong kesihatan Kisaragi oleh kira-kira 250 mata.

Kerana Intergrade hanya mempunyainya dan watak baru Sonon sebagai sebahagian daripada pasukan, kemampuan untuk hidup lebih penting daripada keluaran kerosakan.

Senarai ini tidak akan meliputi senjata terbaik Sonon, kerana dia adalah watak bukan-main.

Adalah juga perlu diingatkan bahawa Square Enix telah mengesahkan bahawa kemajuan dari Remake tidak akan membawa ke Rebirth, jadi semua senjata yang dimiliki oleh pemain dalam permainan terdahulu perlu dikumpulkan semula dalam permainan seterusnya.

Final Fantasy VII: Rebirth akan dikeluarkan pada Feb 29.

Leave a Comment