Realiti Rating Filem

WALAUPUN karyanya kebanyakkannya terdiri daripada filem aksi yang mendapat rating R, Matthew Vaughn masih suka mengarahkan filem PG-13. Filem Argylle yang akan datang mendapat rating PG-13, merupakan tawaran pertama pengarah ini kepada keluarga sejak X-Men: First Class pada tahun 2011.

“Argylle dan First Class adalah filem yang tidak perlu mendapat rating R, seperti yang diperlukan oleh Kick-Ass,” kata Vaughn kepada majalah Total Film semasa membincangkan rating filem terbarunya. “Rating sepatutnya mencerminkan apa sebenarnya filem tersebut, bukan cuba untuk membuat filem untuk rating tertentu.”

Untuk Argylle, Vaughn menjelaskan bahawa filem tersebut masih perlu di potong untuk memenuhi standard PG-13. Dua daripada potongan tersebut menyakitkan hati pembikin filem, kerana beliau tidak tahu bagaimana ia akan mempengaruhi penarafan daripada Motion Picture Association (MPA).

Menurut MPA, filem dengan rating PG-13 boleh ditonton oleh kanak-kanak selagi mereka ditemani oleh ibu bapa, manakala rating R menghalang mana-mana yang berumur di bawah 17 tahun dari menonton filem tersebut kecuali jika ada orang dewasa di samping.

Vaughn kemudian menjelaskan bahawa jika seseorang ditembak di kepala atau menembak orang lain di kepala, ia akan mendapat rating R, tetapi secara anehnya, jika tembakan itu mengenai dada, ia tidak akan diberi rating R.

“Apabila saya tahu, saya berkata, ‘Saya tidak faham kerana menembak seseorang di dada adalah diterima, tetapi jika menembak kepala, itu sangat buruk?’ Saya rasa kebanyakan orang tidak kisah di mana anda akan ditembak. Jika anda akan ditembak, anda akan ditembak.”

Keprihatinan Vaughn adalah perkongsian yang sering dibuat oleh pengarah filem lain dan pemerhati industri sebelum ini mengenai MPA dan bagaimana ia menilai keganasan dalam filem.

Leave a Comment