Sebuah letupan membawa kepada rintihan

Episod pertama musim keempat True Detective bermula dengan kuat. Berjudul True Detective: Night Country, musim ini berlaku di bahagian barat laut terjauh planet ini, di bandar fiksyen Alaska, Ennis.

Berhampiran bandar itu, lapan anggota pasukan saintis yang bekerja di stesen penyelidikan Tsalal menghilang sekelip mata dan kemudian ditemui membeku mati.

Telanjang bulat dan berkumpul bersama, para saintis yang meninggal membentuk imej kekejaman badan seperti dalam filem David Cronenberg.

Penghilangan dan kematian mereka kemudian dihubungkan secara kriptik dengan kes yang belum diselesaikan melibatkan pembunuhan kejam seorang wanita asli Alaska lebih lima tahun yang lalu.

Dalam minggu-minggu panjang malam yang tidak berkesudahan, ketua polis Ennis Liz Danvers (Jodie Foster) dan pegawai polis Alaska Evangeline Navarro (Kali Reis) berusaha untuk menyelesaikan misteri tersebut.

Night Country mempunyai pengenalan yang menggerunkan, menetapkan tema hak asasi pribumi, rasuah polis dan eksploitasi sumber daya semulajadi oleh syarikat besar dengan mengorbankan kesihatan komuniti tempatan.

Tetapi kemudian, mulai dari episod kedua, alasannya cepat pecah, menghantar musim keseluruhnya terjun ke dasar laut yang sejuk dan beku.

Penguatan stereotaip

Ada tren semasa di Hollywood di mana idea watak wanita yang kuat sentiasa digesa. Dalam keadaan biasa, ini harus dipuji jika dilakukan dengan bijak.

Dalam Night Country, showrunner dan penulis Issa Lopez mengambil jalan mudah menulis wanita, tanpa memikirkan kesan daripada apa yang ditulisnya dan dijalankan dalam tindakan.

Foster, Reis dan seluruh pelakon sangat bagus, walaupun bahan yang rapuh yang mereka guna. Sebelum masuk ke dalam cerita, perlu diingat bahawa dialognya cetek.

Dialog di antara watak Foster, seorang pelakon wanita pemenang Academy Award dan Reis dalam perjalanan kereta mereka adalah percubaan Lopez untuk mencipta semula dialog mendalam, introspektif Matthew McConaughey-Woody Harrelson dari musim pertama True Detective.

Setiap adegan ini jatuh sia-sia. Jika musim ini hanya memiliki dialog yang buruk, itu akan dimaafkan, tetapi dipadankan dengan gimnastik mental cerita yang dijalani dan mendapat pingat emas, adalah membingungkan bagaimana tiada sesiapa yang meminta Lopez menulis skrip yang semakin bodoh apabila musim berlangsung.

Sebagai contoh, salah satu pendedahan besar dalam Night Country ialah seorang watak wanita mengetahui sesuatu yang mengejutkan.

Daripada tindakan yang bijak membawa pengetahuan itu kepada orang ramai, watak itu terovercome oleh histeria dan perkara buruk berlaku kepada mereka.

Berikutan penulisan yang agak bodoh, perkara buruk itu dilakukan oleh watak lelaki, yang, walaupun kecerdasan mereka, juga mengalami histeria yang tidak dapat diterangkan.

Percubaan ini untuk menggambarkan wanita kuat dengan ironinya membuat mereka dihantui oleh histeria tidak berhenti di situ.

Tiada keadilan, hanya histeria

Pada klimaks musim terakhir, Danvers dan Navarro berhadapan dengan seseorang yang mereka syaki berada di sebalik kematian saintis Tsalal.

Semasa individu yang dihadapi mula mendedahkan apa sebenarnya yang berlaku, sekumpulan wanita, satu demi satu, mula memasuki bilik tempat konfrontasi sedang berlaku.

Lopez membingkai langkah ini sebagai perkara “wanita bos badass”, tetapi apabila anda memikirkannya, pendedahan keseluruhan menjadi komic.

Untuk beberapa konteks, penjahat sampingan Night Country ialah Silver Sky, sebuah syarikat perlombongan yang operasinya menyebabkan pencemaran yang mempengaruhi air, mata pencarian dan kesihatan kebanyakan penduduk asli Alaska di kawasan itu.

Night Country kemudian mendedahkan hubungan antara saintis Tsalal dan Silver Sky dan apabila kumpulan wanita ini menyedari, mereka memutuskan untuk memaksa saintis-Saintis itu mendedahkan operasi Silver Sky kepada media dan orang ramai.

Dengan bijak, mereka sedar ini adalah cara terbaik untuk membuat Silver Sky berhenti operasi dan membersihkan pencemaran. Juga, semuanya itu hanyalah satu jenaka.

Itu bukan yang berlaku. Sebaliknya, kumpulan wanita ini dikalahkan oleh histeria dan melakukan sesuatu yang menyebabkan kematian saintis Tsalal, yang mereka kelihatan berbangga.

Ini masalahnya. Tindakan mereka, walaupun merangsang, hanya merosakkan komuniti. Dipandu oleh histeria dan mahu membalas dendam, mereka pada dasarnya membebaskan Silver Sky untuk terus beroperasi dan mencemari kawasan tersebut, sambil menguatkan pandangan Lopez bahawa satu-satunya cara wanita dapat menjadi kuat dan memulakan perubahan adalah dengan menjadi histeria.

Penulisan yang tidak masuk akal ini begitu baik sehingga HBO telah memperbaharui True Detective untuk musim kelima, dengan Lopez kembali sebagai showrunner.

Leave a Comment