Syarikat Pokemon Menyiasat Palworld

Siasatan sedang dijalankan oleh Syarikat Pokemon terhadap permainan paling hangat sekarang, Palworld.

Dengan tujuh juta salinan terjual dalam minggu pertama pelancarannya, pembangun Pocketpair telah dipuji atas permainan satira yang menggabungkan makhluk yang kelihatan seperti Pokemon dengan mekanik permainan penyelamatan, pengurusan pangkalan, dan penembak.

Tetapi ia juga menghadapi tuduhan pencurian harta intelek (IP) terhadap syarikat disebabkan kreatur-kreatur dalam Palworld yang menyerupai reka bentuk Pokemon.

Pada 25 Jan, Syarikat Pokemon memuatkan kenyataan di laman webnya dalam bahasa Jepun dan Inggeris bahawa ia akan mengambil “tindakan yang sesuai untuk menangani sebarang tindakan yang melanggar hak harta intelek yang berkaitan dengan Pokemon”.

Kenyataan tersebut tidak secara khusus menyebut Palworld, tetapi sindiran itu agak jelas dari mesej pembukaannya. “Kami menerima banyak pertanyaan mengenai permainan syarikat lain yang dilancarkan pada Januari 2024.”

Syarikat Pokemon juga menyatakan bahawa ia tidak pernah memberi sebarang kebenaran untuk kegunaan IP dan aset Pokemon dalam “permainan tersebut”.

Berdasarkan komen yang dibuat oleh CEO Pocketpair Takuro Mizobe kepada laman berita permainan Jepun Automaton, Palworld telah diluluskan semakan undang-undang.

“Kami tidak mempunyai sebarang niat untuk melanggar hak harta intelek syarikat lain,” katanya seperti dilaporkan.

Leave a Comment