Top Carian Terkini di Malaysia untuk Mac 2024

Menurut Google, inilah 10 pencarian trending teratas di Malaysia untuk bulan Mac, termasuk pencarian untuk pelbagai pertandingan sukan, hiburan, dan perayaan.

Istilah trending merujuk kepada pencarian yang mengalami peningkatan trafik terbesar dalam tempoh satu bulan berbanding bulan sebelumnya. Ini bukanlah istilah yang paling popular atau paling dicari. Istilah trending biasanya lebih tepat untuk mengenal pasti apa yang membuat orang ingin tahu dalam bulan tertentu.

1. Sri Lanka vs Bangladesh

Pemain Sri Lanka, Kamindu Mendis dan kapten Dhananjaya de Silva membantu pasukan menumpaskan Bangladesh dengan 328 larian dalam Test pertama untuk mengambil keunggulan 1-0 dalam siri dua perlawanan.

2. Waktu berbuka puasa, niat puasa sebulan dan solat tarawih

Umum Islam yang menjalani Ramadan pada bulan ini mencari maklumat mengenai pelbagai amalan unik untuk bulan suci, seperti sembahyang tarawih dan waktu iftar.

3. Manchester City vs Newcastle United

Dua gol berbalas Bernardo Silva membawa Manchester City ke separuh akhir Piala FA selepas menumpaskan Newcastle United dengan kemenangan 2-0.

4. Hong Kong vs Nepal

Pertandingan sulung di dalam siri Trinational T20 International Series yang sangat dinanti-nantikan, menampilkan Nepal dan tuan rumah Hong Kong, China, berakhir dengan kesedihan disebabkan hujan, menyebabkan pembatalan perlawanan.

5. All England 2024

Pasukan berganda lelaki Malaysia, Aaron Chia dan Soh Wooi Yik dikalahkan oleh pasangan Indonesia, Fajar Alfian-Muhammad Rian Ardianto dalam kejohanan badminton All England 2024 selepas tersungkur 21-16, 21-16 dalam perlawanan akhir.

6. Manchester United vs Liverpool

Manchester United menewaskan Liverpool dengan keputusan 4-3 bagi mara ke separuh akhir Piala FA selepas Amad Diallo menjaringkan gol kemenangan secara dramatik pada saat akhir masa tambahan.

7. Aliff Aziz, Ruhainies

Pelakun dari Singapura, Aliff Aziz dan pelakun Malaysia, Ruhainies berada dalam spotlight selepas ditangkap oleh pihak berkuasa agama kerana disyaki khalwat pada 9 Mac.

8. Oman vs Malaysia

Oman menewaskan Malaysia 2-0 dalam pusingan kedua kelayakan Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027 di Stadium Nasional Bukit Jalil.

9. Hari Wanita Sedunia

Hari Wanita Sedunia disambut pada 8 Mac setiap tahun untuk mengiktiraf pencapaian wanita dalam pelbagai bidang dan advokasi hak wanita. Tahun ini, Malaysia telah memilih tema “Wanita Dijulang, Negara Gemilang” untuk sambutan Hari Wanita Sedunia.

10. Manchester City vs Manchester United

Dalam perlawanan derby Manchester, City keluar sebagai juara menewaskan jiran United dalam Liga Premier Inggeris dengan mata 4-3.

Leave a Comment