Trilogi Lara Croft Diperbaharui untuk Selera Moden

Sebulan sebelum pelancaran Tomb Raider I hingga III Remastered, rakan pembangun Aspyr mengesahkan beberapa butiran baru tentang permainan dan apa yang boleh dijangka oleh peminat.

Mengikut definisi remaster permainan, bukannya remake, Aspyr tahu dari awal bahawa mereka perlu menggunakan kod sumber dan enjin permainan asal ketika setiap permainan dilancarkan antara tahun 1996 dan 1998.

“Kami yakin bahawa permainan Tomb Raider I, II dan III adalah abadi dan dengan penggunaan kod sumber yang sedia ada, kami mempunyai setiap lompatan, rahsia, musuh dan teka-teki persis seperti yang direka dan diinginkan oleh pasukan pembangunan asal,” tulis pengarah produk Aspyr, Chris Bashaar di PlayStation Blog.

Dengan itu diingat, Aspyr tahu mereka perlu menambah pengalaman asal daripada mengubahnya dan membangkitkan kemarahan daripada mereka yang memainkan asalnya.

Permainan ini akan mengekalkan permainan dari permainan 90-an dan juga akan mempunyai tetapan pengawal klasik. Pada masa yang sama, ia juga akan mempunyai tetapan moden yang diilhami oleh zaman Legend, Anniversary dan Underworld dalam siri tersebut.

Tambahannya yang lain termasuk bar kesihatan untuk bos-bos, sprite 3D, lebih daripada 200 trofi dan kejutan yang Bashaar ingin pemain temui sendiri apabila remaster dilancarkan.

Untuk mengekalkan rupa dan rasa asal, Aspyr menggandeng Crystal Dynamics sebagai rakan pembangun untuk mengendalikan karya seni baharu, yang menurut Bashaar adalah cabaran terbesar.

Crystal Dynamics kemudian membantu Aspyr dengan kesan pencahayaan tersimpan dan masa nyata untuk remaster. Terdapat pilihan pertukaran grafik untuk menukar antara grafik asal dan moden, serta model-model baharu untuk hampir semua perkara dari persekitaran, musuh, model Lara Croft, tekstur dan VFX.

Tomb Raider I-III Remastered akan dilancarkan pada 14 Februari untuk PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X/S, Xbox One, Nintendo Switch dan PC.

Leave a Comment