Wartawan Jepun bawa peperangan #MeToo kesunyian ke Sundance

PARK CITY (Amerika Syarikat): Apabila wartawan Jepun, Shiori Ito menuduh seorang pengacara TV terkemuka melakukan rogol, menjadi satu-satunya suara #MeToo yang terkenal di tanah airnya, dia pada mulanya diabaikan oleh polis, pendakwaraya, dan malah media.

Berani mengatasi tabu, beliau menyiasat kesnya sendiri, secara rahsia merekod panggilan telefon dan mesyuarat, dan mengumpulkan bukti yang mencukupi untuk akhirnya memenangi $30,000 dalam kes sivil yang menjadi tajuk utama di seluruh dunia.

Kemenangan luar biasa itu, yang diikuti tahun lepas dengan pengetatan undang-undang rogol kuno Jepun, adalah subjek “Black Box Diaries,” sebuah filem baru yang akan ditayangkan di festival Sundance, diarahkan oleh Ito sendiri.

“Ia bukan pernah menjadi pandangan mangsa dan yang selamat apabila kita melihat rancangan TV atau dokumentari atau filem,” katanya kepada AFP menjelang tayangan perdana Sabtu lalu.

“Jadi saya hanya murni ingin bercerita dari sudut (pandangan) mangsa. Apakah sebenarnya. Saya tidak mahu sesiapa pun bercerita tentang kisah saya.”

Ito mendakwa bahawa Noriyuki Yamaguchi, seorang bekas wartawan TV yang mempunyai hubungan rapat dengan bekas perdana menteri Shinzo Abe, merogolinya selepas menjemputnya makan malam untuk membincangkan peluang pekerjaan pada 2015.

Selepas pada mulanya memberitahu Ito bahawa tiada bukti yang mencukupi, polis kemudian memberitahunya bahawa mereka akan menangkap Yamaguchi – sebelum tiba-tiba mengalah.

Dalam filem itu, Ito merekodkan seorang penyiasat polis yang mematuhi memberitahunya bahawa perintah datang dari “atasan”, dan bahawa dia telah diambil dari kes itu.

“Pada awalnya, sebab mengapa saya mula mendokumenkan perbualan dengan polis hanyalah untuk melindungi diri saya,” kata Ito.

Beliau menjelaskan: “Jika sistem berfungsi dengan sempurna, saya tidak perlu melakukan ini. Saya gembira jika mereka hanya menyiasat, tetapi tidak berjalan begitu. Jadi saya terus menyiasat.”

– ‘Dibenci’ –

Filem ini juga menangani penentangan yang dihadapi Ito selepas membangkitkan isu.

Ia jarang bagi mangsa rogol melaporkan jenayah kepada polis di Jepun – menurut kajian kerajaan pada 2017, hanya empat peratus wanita datang berdepan.

Ito menerima ancaman pembunuhan dan terpaksa meninggalkan negara sementara, manakala dia mengatakan bahawa keluarganya “benci dengan apa yang saya lakukan” dengan membangkitkan isu ini.

“Saya memutuskan untuk membuat filem segera selepas saya mendedahkan kisah saya, dan saya melihat reaksi, betapa negatifnya ia di Jepun,” katanya.

Tiada tuduhan jenayah yang dibawa, manakala Yamaguchi menafikan sebarang kesalahan dan membuat tuntutan balas menentang Ito.

Tetapi pada 2022, Mahkamah Agung Jepun mengekalkan keputusan mahkamah rendah bahawa Yamaguchi telah merogol Ito.

Dan tahun lalu, selepas rali di seluruh negara atas siri pelepasan dalam kes rogol, satu rang undang-undang telah diluluskan menghapuskan keperluan pendakwaraya untuk membuktikan bahawa mangsa tidak berupaya oleh keganasan.

Umur sah Jepun juga dinaikkan dari 13 tahun, di antara yang terendah di dunia, kepada 16 tahun.

Walau bagaimanapun, Ito – yang mendapati reformasi undang-undang rogol sebagai “langkah besar” tetapi “tidak mencukupi” – sedang bersedia untuk meninggalkan Jepun sekali lagi setelah filem itu muncul di sana.

“Mungkin kali ini tidak akan berlaku. Perkara sedang berubah,” katanya.

“Tetapi setiap kali kita bangkit menentang keganasan seksual atau untuk kesetaraan gender, terutamanya di Jepun – di mana-mana di dunia, saya rasa – terdapat banyak ancaman yang besar.”

– #MeToo –

Ito pertama kali menuturkan secara terbuka pada 2017, sebentar sebelum gerakan #MeToo tersebar di seluruh dunia apabila jenayah pengeluar filem Amerika, Harvey Weinstein, terdedah.

Walaupun beliau berkata bahawa gerakan ini “benar-benar membantu saya”, di Jepun ia gagal membuat kemajuan yang ketara, malah menunjukkan betapa seorang dirinya.

“Saya hanya berharap ia dapat berlaku sedikit lebih awal. Kerana saya sentiasa berasa sangat terasing. Saya digelar sebagai ‘orang #MeToo itu’,” katanya.

“Saya tahu suara lain ada di luar sana, tetapi ia tidak benar-benar dibahaskan. Saya rasa seperti saya menjadi contoh buruk apa yang terjadi jika anda berkata.”

Sekarang lebih ramai wanita menuntut keadilan, dan pada Disember, tiga bekas askar Jepun dihukum bersalah merogol rakan sejawat perempuan mereka, Rina Gonoi.

Kes itu mengingatkan Ito kepada kesnya sendiri dalam banyak cara – termasuk bebanan wanita untuk berkata, walaupun dengan penentangan yang tentu.

“Rina menghubungi saya sebelum dia mendedahkan diri… jika dia tidak mendedahkan diri, kes ini sudah ditutup, tidak akan ada yang berlaku,” kata Ito.

Terdapat tanda-tanda bahawa gerakan #MeToo akhirnya sampai kepada industri hiburan Jepun.

Agensi kumpulan muzik lelaki terbesar Jepun tahun lepas mengakui penubuhannya yang lewat, Johnny Kitagawa, telah merogol bintang-bintang muda yang ingin berjaya.

Dan pelawak terkenal Jepun, Hitoshi Matsumoto, baru-baru ini dituduh melakukan serangan seksual oleh dua wanita. Beliau menafikan tuduhan itu.

“Ini satu cabaran dan peperangan berterusan. Kita tidak boleh berhenti,” kata Ito.

“Ia bergerak ke hadapan. Tetapi kita tidak boleh membiarkannya berpatah balik.” – AFP

Leave a Comment