Entiti Setan dan Balas Dendam

Filem seram Thailand yang sangat dinanti-nantikan, Death Whisperer, akhirnya membuat penampilannya di Malaysia, menimbulkan rasa takut pada penonton dengan desiran sejuk sejak pembukaan rasmi pada 4 Januari tahun ini.

Filem seram ini, yang diilhamkan daripada legenda bandar yang sebenar, mengisahkan kisah menarik tentang perjuangan keluarga menentang entiti syaitan yang menjelma dalam anak perempuan mereka, menyebabkan siri kematian yang tidak dapat dijelaskan yang menghantui intipati naratif.

Kisah menakutkan ini berlaku di sebuah kampung terpencil di Thailand pada tahun 1970an, dengan kematian misteri seorang gadis muda yang menjadi mangsa desiran yang menakutkan Tee Yod (berasal dari seorang wanita misteri berpakaian hitam).

Seiring berlalunya tahun, roh jahat yang sama menguasai jiwa yang lain, seorang gadis bernama Yam, membawa penderitaan yang tidak terperi kepada keluarganya.

Dalam usaha untuk menyelamatkan adik perempuannya, adik Yam, Yak, mencari bantuan daripada seorang ahli sihir dan memulakan perjalanan yang berbahaya ke hospital jauh.

Walaupun tindakan ekstrim Yak, kuasa syaitan dengan liciknya kembali menguasai Yam, kali ini dalam bentuk kucing hitam yang menakutkan. Peristiwa menakutkan ini membawa kepada kematian tragis Yam, meninggalkan keluarga tersebut hancur dan kampung tersebut ditelan rasa ketakutan yang jelas.

Tidak berputus asa, Yak, yang digerakkan oleh kesedihan dan perasaan tanggungjawab, bersumpah untuk membalas dendam terhadap kejahatan purba yang telah melanda kampungnya.

Filem ini mengagumkan dengan barisan pelakon yang hebat, menampilkan lakonan yang cemerlang oleh Nadech Kugimiya, Mim Rattanawadee Wongthong, Denis Jelilcha Kapaun, Junior Kajbhunditt Jaidee, Friend Peerakrit Phacharaboonyakiat, Nina Nutthatcha Padovan, Fresh Arisara Wongchalee dan Ply Pramer Noiam.

Dibawah arahan pakar Kui Taweewat Wantha dan dengan Ketua Eksekutif Pap Narit Yuwaboon sebagai pengarah, Death Whisperer membawa bersama pasukan terkenal di sebalik kejayaan seram Long Weekend, menjanjikan pengalaman sinematik yang mengagumkan dan menakutkan.

Untuk meningkatkan keghairahan dan menambahkan ketakutan, orang tempatan kini boleh menantikan satu capaian bersejarah apabila Death Whisperer menjadi filem Thailand pertama yang ditayangkan di IMAX.

Melampaui pencapaian teknologi, Death Whisperer juga telah mencapai kejayaan yang signifikan di pawagam Thailand pada tahun 2023, menarik penonton di seluruh negara dan mengumpul pendapatan pawagam yang mengagumkan sebanyak 475 juta Baht Thailand (RM63 juta).

Filem ini terus memikat penonton di Malaysia, dengan naratif yang menakutkan dan lakonan hebatnya memberi jaminan untuk mengukuhkan statusnya bukan sahaja sebagai sensasi seram tetapi juga sebagai kejayaan sinematik, meninggalkan kesan yang tidak dapat dilupakan dalam cerita seram.

Desiran Death Whisperer terus berterusan, menghebahkan diri dalam minda mereka yang berani melangkah ke dalam dunia yang menakutkan yang dihasilkan oleh para pembikin filem.

Leave a Comment