Pelakon suara balas dendam

KEBIMBANGAN yang semakin membesar oleh pelakon suara tentang bagaimana suara mereka boleh terjejas oleh teknologi AI telah meningkat secara mendadak.

Semasa Consumer Electronics Show 2024 di Las Vegas pada 9 Januari baru-baru ini, Screen Actors Guild American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) mengumumkan “perjanjian baru yang memusnahkan” yang telah dicapai dengan syarikat teknologi suara buatan (AI) Replica Studios.

Dalam siaran akhbar di laman web kesatuan tersebut, perjanjian ini akan memberikan jalan kepada Replica untuk melibatkan ahli SAG-AFTRA di bawah perjanjian yang adil dan etika bagi tujuan mencipta dan melisensikan replika digital suara mereka.

“Suara yang dilisensikan boleh digunakan dalam pembangunan permainan video dan projek media interaktif lain dari pra-produksi hingga pengecaman akhir,” juga disebutkan dalam kenyataan itu.

Perjanjian ini juga nampaknya memberikan perlindungan kepada pelakon suara, memberikan mereka persetujuan dan pilihan rundingan, bersama-sama dengan peluang untuk menolak penggunaan berterusan suara mereka yang telah diwujudkan secara digital dalam projek masa depan.

Selepas perjanjian itu didedahkan, kemarahan dari komuniti pelakon suara adalah pantas. Dalam siaran akhbar tersebut, SAG-AFTRA menyatakan bahawa kontrak itu “disahkan oleh ahli-ahli terjejas dari komuniti pelakon suara kesatuan tersebut,” tetapi menurut pelakon suara popular seperti Steve Blum, ini bukanlah kes.

“Tiada sesiapa dalam komuniti kita yang meluluskan ini yang saya tahu. Permainan video adalah sebahagian besar pendapatan saya dan telah menjadi begitu selama bertahun-tahun. Siapa yang anda rujuk?” Blum menulis di X (sebelumnya dikenali sebagai Twitter). Perjanjian baru ini merupakan sebahagian daripada perjanjian media interaktif yang lebih besar dan berterusan melibatkan pelakon suara dan kecerdasan buatan.

Leave a Comment