Apple Meluncur ke Dunia Realiti Maya

APPLE telah secara rasminya mengumumkan tarikh pelancaran headset realiti maya (VR) pertamanya. Diumumkan pada pertengahan tahun lalu, Apple Vision Pro akan tersedia pada awal Februari di pasaran US, dengan syarikat teknologi itu menetapkan harga peranti tersebut pada US$3,500 (RM16,000).

Dalam siaran akhbar produk tersebut, CEO Apple Tim Cook mendakwa bahawa peranti VR tersebut adalah “peranti elektronik pengguna yang paling canggih yang pernah dicipta,” yang dijangka syarikat itu akan menentukan semula bagaimana pengguna “menghubung, mencipta dan meneroka”.

Berbeza dengan peranti pesaing yang memasuki pasaran permainan, peranti Apple difokuskan untuk menyelaraskan teknologi ke dalam kehidupan seharian setiap pengguna. Peranti tersebut nampaknya akan mempunyai antara muka pengguna tiga dimensi yang baru dan sistem input yang dikawal sepenuhnya oleh mata, tangan, dan suara pengguna.

“Gestur intuitif membolehkan pengguna berinteraksi dengan aplikasi dengan hanya melihat mereka, mengetuk jari mereka untuk memilih, melayangkan pergelangan tangan mereka untuk menggulung atau menggunakan papan kekunci maya atau diktasi untuk menaip.”

Apple nampaknya menjauhkan Apple Vision Pro dari peranti VR biasa yang terutamanya ditujukan kepada permainan dan hiburan.

Sebaliknya, peranti tersebut diberi jenama sebagai “komputer spatial” dengan pelbagai utiliti yang meresap tidak hanya dalam hiburan tetapi juga kerja dan kehidupan peribadi.

Pada dasarnya, Apple memerhatikan pasaran yang lebih besar daripada pesaing-pesaing mereka. Headset VR Apple Vision Pro telah tersedia untuk pra-pesanan sejak 19 Januari, dengan tarikh pelancaran ditetapkan pada 2 Februari.

Leave a Comment