‘Barbenheimer’ Berada Dalam Kedudukan Terbaik Apabila Nominasi Oscar Akan Diumumkan

LOS ANGELES: Penamaan bagi Anugerah Oscar tahun ini akan diumumkan pada hari Selasa, dengan juggernaut “Barbenheimer” dijangka terus bergerak menuju penutup musim anugerah Hollywood dengan pelbagai peluang kemuliaan.

Selepas kutipan kutipan $2.4 bilion di seluruh dunia, “Barbie” dan “Oppenheimer” – dua filem yang hanya dihubungkan oleh perlepasan serentak mereka pada bulan Julai lepas – dilihat sebagai kunci untuk set nod bagi Anugerah Akademi ke-96, yang akan berlangsung pada 10 Mac.

“Ia terus menjadi tahun mereka, dan kami jangkakan mereka akan mendominasi penamaan,” Pete Hammond, penulis kolum untuk laman web industri Deadline, memberitahu AFP.

Dengan lima Golden Globes dan momentum di pihaknya, “Oppenheimer” – potret arif ayah bom atom oleh Christopher Nolan – nampaknya memiliki kelebihan dalam perlumbaan untuk filem terbaik, hadiah teratas Akademi.

“Barbie” Greta Gerwig – satu satire tajam mengenai misogini dan pemberdayaan wanita – sedang berusaha mengejar ketertinggalannya selepas satu gema optimisme anugerah yang pudar.

Filem ini, yang mendapat sembilan pencalonan untuk Globes, hanya membawa pulang dua hadiah konsolasi – lagu terbaik dan trofi baru untuk pencapaian kutipan kutipan pasaran.

Dan, kata Hammond, filem ini menghadapi cabaran besar untuk menukarkan kejayaan kutipan penontonnya menjadi kejayaan Oscar besar-besaran.

“Komedi, atau sesuatu yang dianggap lebih ringan, biasanya berada dalam keadaan tidak menguntungkan berbanding sesuatu yang lebih berat,” katanya.

“Jadi dalam dunia Barbenheimer, ‘Oppenheimer’ pasti mempunyai kelebihan kerana ia mempunyai gravitas; ia penting.”

Menyempurnakan kategori filem terbaik, pencalonan dijangkakan luas untuk saga jenayah Martin Scorsese “Killers of the Flower Moon” dan pemenang Festival Filem Venice “Poor Things,” satu tafsiran berfokus pada wanita mengenai mitos Frankenstein.

Kisah asrama boarding Christmas “The Holdovers” sudah menjadi klasik musim yang tahan lama, manakala biopic Leonard Bernstein “Maestro,” yang melihat Bradley Cooper di hadapan dan di belakang kamera, juga kelihatan pilihan terbaik.

Filem Perancis yang baik diterima “Anatomy of a Fall,” yang memenangi dua Golden Globes termasuk skrinplay terbaik, mungkin berjaya dalam dunia di mana penyokong tidak lagi nampak takut dengan sari kata.

– Tahun untuk pengarah wanita? –

Di antara “Anatomy” Justine Triet, “Barbie” Gerwig dan “Past Lives,” sebuah drama Korea-Amerika oleh Celine Song, persaingan bagi anugerah filem terbaik Oscar boleh termasuk tiga karya arahan wanita, satu terbaik sejarah.

Lebih sembilan dekad dan separuh anugerah, hanya 19 filem arahan pengarah wanita telah dilancarkan bagi anugerah teratas.

“Ia boleh menjadi tahun terbesar untuk wanita, dari segi perlumbaan filem terbaik,” kata Hammond.

Dalam kategori lakonan, dua filem blockbuster musim panas itu nampaknya bakal mendapat pencalonan bagi bintang mereka – Cillian Murphy sebagai saintis J. Robert Oppenheimer, tergusar oleh akibat yang menghancurkan dari ciptaannya, dan Margot Robbie sebagai boneka sempurna yang disiksa oleh pemikiran morbid.

Pelakon-pelakon pembantu dua filem itu juga mungkin dikenali – Robert Downey Jr bersinar sebagai lawan kepada Oppenheimer yang lebih berminat dengan nasib politikannya sendiri daripada memahami fizik kuantum, manakala Ryan Gosling sangat mencolok sebagai Ken yang terhina.

Da’Vine Joy Randolph nampaknya dalam kedudukan paling penting bagi anugerah pelakon pembantu terbaik untuk persembahan luar biasanya sebagai tukang masak sekolah dalam “The Holdovers” yang ditetapkan pada 1970an oleh Alexander Payne.

Bergabung dengan Margot Robbie dalam perlumbaan pelakon wanita terbaik kemungkinan akan menjadi Emma Stone untuk peranan luar biasa dalam “Poor Things,” dan Lily Gladstone, yang memainkan seorang wanita pribumi Amerika yang kekayaan minyak suku bangsanya terancam oleh siri pembunuhan dalam “Killers of the Flower Moon.”

Suaminya yang berbual-bual (atau adakah dia bodoh?) di layar lebar Leonardo DiCaprio mungkin masuk dalam senarai pelakon terbaik, tetapi ini adalah satu tugas yang sukar dalam satu tahun yang padat.

Selain dari Murphy dan Cooper, calon yang mungkin termasuk dalam senarai juga mungkin termasuk guru sejarah ketat Paul Giamatti dalam “The Holdovers,” Jeffrey Wright sebagai pengarang popular yang tidak disengajakan dalam “American Fiction,” dan Colman Domingo untuk perannya sebagai aktivis hak asasi manusia yang karismatik dan homoseksual dalam “Rustin’”

Penamaan pencalonan anugerah Oscar akan bermula pada jam 530 pagi (1330 GMT) pada hari Selasa. – AFP

Leave a Comment