Permainan Berdasarkan Keselitan Terus Hidup dalam Teks Kes Bahasa Melayu Malaysia yang Betul

Permainan STEALTH kebanyakannya sudah mati atau untuk lebih spesifik, permainan yang memberi tumpuan kepada stealth sudah mati. Kedua-dua francais utama yang memberi tumpuan kepada subgenre aksi ini berhenti pada pertengahan 2010-an, dengan Tom Clancy’s Splinter Cell: Blacklist pada tahun 2013 dan Metal Gear Solid 5 pada tahun 2015.

Sejak itu, kita telah menyaksikan pelbagai permainan yang menggabungkan stealth, seperti siri Assassin’s Creed dan The Last of Us. Namun, judul-judul ini gagal untuk menangkap intipati subgenre dengan efektif seperti yang dilakukan oleh pendahulunya. Sesetengah daripada permainan-permainan ini malah terus menjauh dari fokus stealth asal mereka, sesuai dengan kegemaran pemain biasa untuk aksi yang lebih intens.

Dengan desas-desus yang beredar mengenai keluaran remake Metal Gear Solid 3 di bawah tajuk Metal Gear Solid Delta tahun ini, mari kita menyelami francais-francais yang asalnya menentukan genre stealth yang membolehkan pemain menavigasi dalam bayang-bayang dan menghapuskan musuh sebagai pembunuh tak kelihatan.

Metal Gear Solid

Dengan mencampurkan stealth dan espionaj, siri Metal Gear Solid, sering dianggap sebagai datuk kepada genre stealth, menawarkan gaya bermain yang berbeza berbanding dengan gaya berlari dan menembak biasa yang masih boleh digunakan. Oleh kerana sejarah panjang siri ini, jumlah judul dan bagaimana setiap permainan terkait antara satu sama lain dari segi naratifnya yang besar, sukar untuk mengesyorkan permainan-permainan tunggal untuk dicuba. Tetapi peminat yang berminat tentunya boleh mencuba permainan pertama dalam siri ini, Metal Gear Solid (MGS).

Walaupun dikeluarkan pada tahun 1998, MGS tidaklah terlalu ketinggalan zaman dan masih sangat boleh dicapai. Ia juga merupakan gerbang yang sempurna ke dalam sisi permainan ini kerana ia membentuk sumber kepada seluruh genre ini.

Metal Gear Solid 3 menampilkan espionaj dalam hutan-hutan Rusia Soviet. Ia penuh dengan mekanik kempengan baharu yang melibatkan watak utama, Big Boss, bertahan dengan makanan tumbuhan dan haiwan, mengeluarkan peluru dan membaiki tulang yang patah dengan alatan yang minima.

Terakhir dalam francais sebelum pengasas Hideo Kojima meninggalkan, Metal Gear Solid 5 menggabungkan segala-galanya dari permainan-permainan sebelumnya, dari humor yang gila-gila dan naratif yang kaya hingga permainan tembak yang ketat dan aksi, sambil melemparkan pemain ke dalam taman permainan dunia terbuka di padang pasir Afghanistan dan hutan Afrika.

Tom Clancy’s Splinter Cell

Adik kembar yang tidak kalah hebat dengan Metal Gear Solid, siri Splinter Cell mendekati genre stealth dari perspektif yang lebih berasaskan realiti. Di mana permainan-permainan MGS hanyalah fiksyen sains semata-mata dengan robot berukuran bangunan, nanomaklumat yang meningkatkan prestasi, ninja cyborgs dan banyak lagi, permainan-permainan Splinter Cell berdasarkan di dalam dunia sebenar.

Siri ini juga membezakan diri daripada yang lain dalam genre itu dengan memaksa pemain untuk mengambil pendekatan stealth dan manuver taktikal. Mencuba untuk berlari dan menembak dalam permainan-permainan ini akan cepat membawa kepada kematian.

Ini kerana watak utama, Sam Fisher, bukanlah penyerap peluru. Pertempuran senjata panjang dan melelah adalah mustahil, kerana Fisher, seperti mana-mana orang dalam dunia sebenar, tidak akan bertahan selama beberapa sepakan senjata langsung.

Syphon Filter

Dikeluarkan setahun selepas Metal Gear Solid, permainan ini membawa apa yang MGS bawa ke meja dan menggerakannya sedikit lebih jauh, terutamanya dengan reka bentuk tahap yang lebih rumit. Permainan ini juga condong kepada aksi stealth, jadi jika sesuatu misi tidak berjalan lancar, pemain boleh memilih untuk mengubah watak utama, Gabriel Logan, menjadi Rambo dengan menembak apa-apa yang bergerak dengan berani.

Spy Fiction

Berbeza dengan permainan-permainan yang lain di sini, Spy Fiction mungkin paling lucu dengan naratifnya yang berpaksikan oleh trope-trope spy fiction. Dalam permainan ini, pemain ditugaskan untuk menghentikan sel teroris daripada melepaskan virus mematikan yang akan memusnahkan dunia. Hal yang biasa dalam cerita mata-mata, tetapi bukanlah sesiapa bermain Spy Fiction untuk penulisan yang cemerlang.

Daya tarikan Spy Fiction adalah permainannya, yang menawarkan pelbagai pilihan untuk menangani misi menggunakan beberapa gajet yang agak jauh. Ini termasuk kain tak kelihatan dan teknologi penjanaan muka untuk merayap melewati musuh.

Hitman

Ingatkah bagaimana sebelum ini dalam artikel disebutkan bahawa permainan yang memberi tumpuan kepada stealth kebanyakannya sudah mati? Itu kerana siri Hitman dari IO Interactive sedang membawa tanggungjawab subgenre yang ditinggalkan oleh permainan-permainan Splinter Cell dan Metal Gear Solid di atas bahu pembunuh botaknya.

Sejak awal, siri ini sentiasa memberi insentif kepada pemain untuk menjadi kreatif dan taktikal dalam cara mereka mengawal watak utama, Agent 47, dalam setiap misi permainan. Menghantar pemain ke dalam peta yang tertutup, yang berkembang menjadi peta yang besar, luas dengan reka bentuk level yang rumit dalam trilogi World of Assassination, permainan ini terkenal kerana memberi pilihan kepada pemain untuk melaksanakan setiap misi sebagaimana yang mereka mahu.

Mahukan untuk menyamar Agent 47 sebagai pelaut yang meracuni dan menyampaikan kek untuk kapten bot yang telah melakukan incest? Boleh. Ada keinginan yang membara untuk menembak seorang bio-teroris melalui teleskop? Lakukan sahaja. Dunia Hitman adalah mutiara pemain.

Sebagai pembawa obor permainan stealth, francais ini menawarkan gabungan unik dari keseriusan naratif, mekanik permainan yang rumit dan sensasi merayap di dalam bayang-bayang.

Walaupun dalam era di mana permainan yang memberi tumpuan kepada stealth dilihat sebagai merosot, warisan Metal Gear Solid, Splinter Cell dan siri Hitman yang inovatif memastikan bahawa daya tarikan permainan bermain-strategik dan kreatif tetap hidup, menjemput pemain untuk meneruskan perjalanan mereka sebagai pembunuh yang tak kelihatan dalam dunia yang menarik perhatian permainan stealth.

Leave a Comment